Promene raspoloženja: I za to postoji rešenje!

by | mart 21, 2023
Promene rasploženja

Svi doživljavamo promene raspoloženja. I nije nimalo prijatno. Emocionalno sagorevanje i neproživljena osećanja, nažalost, ne prolaze bez posledica. Narušavaju i mentalno i fizičko zdravlje. Kako ne postati talac sopstvenih osećanja i šta se može učiniti da se obnovi mentalno zdravlje?

Promene raspoloženja: Šta preduzeti?

Promena raspoloženja je pojava koja se s vremena na vreme može desiti svakom od nas, ali ponekad izlazi iz normalnih okvira. Ako često primetite da osećanja variraju od euforije do potpune apatije, od ekstrema do ekstrema, onda su stvari izmakle kontroli. Takvo negativno stanje dovodi do iscrpljenosti, depresije, nespremnosti da se deluje i komunicira s ljudima.

Razloga za nastanak burnih emocija može biti više – stres, poremećene funkcije mozga i različitih sistema tela, mentalni poremećaji, hormonska neravnoteža. Samo stručnjak može tačno da proceni stanje i identifikuje uzrok. Tako da ne odlažite posetu lekaru, jer konstantne promene raspoloženja ometaju život, izgradnju odnosa i komunikaciju. Šta sve može smitiri uzavrele emocije?

Članak se nastavlja posle reklama

1. Šumska terapija

Boraveći u prirodi, ne samo da ćete se nadisati svežeg vazduha – već i lečiti dušu i poboljšati fizičko zdravlje. U Japanu se ova praksa koristi dugi niz godina i smatra se da može pobediti većinu bolesti. U interakciji sa prirodom, naše telo se opušta, napetost nestaje i postajemo svesniji svojih emocija. Šumska atmosfera dobro utiče na nervni sistem i ublažava napetost zahvaljujući umirujućem dejstvu zelene boje.

2. Psihodinamski koučing 

Ovaj pristup je ukorenjen u učenju Z. Frojda i zasniva se na analizi nesvesnog. Tokom sesije, doktor pomaže da zaronite u nesvesno, istražite i rešite skrivene probleme koji vas čine anksioznim. Uz pomoć takve prakse pacijent pokušava da dođe do istine. Terapeut stvara siguran prostor u kojem klijent može mirno da ispolji emocije i da ih procesuira. Kao rezultat, klijenti stiču samopouzdanje, nalet energije, razumeju vezu između onoga što se dešava u unutrašnjem svetu i onoga što je u stvarnosti.

3. Duboka kinestetička relaksacija

Seansa kinestetičke relaksacije je usmerena na rešavanje psihičkih problema kroz uticaj na telo. Terapeut opušta napete mišiće specifičnim praksama dodira i disanja. Dodiruje ramena, vrat, uši, glavu, postepeno opuštajući mišiće u ovim oblastima. Telesni osećaji dominiraju i osećate se potpuno obnovljenim. Terapija vas oslobađa anksioznosti, neuroze i depresivnih stanja. U proseku, pacijenti prolaze oko 10 sesija u intervalima od jednom nedeljno kako bi postigli zapažene rezultate.

Članak se nastavlja posle reklama

Rešenje za promene raspoloženja

 

Članak se nastavlja posle reklama

Promene raspoloženja: 4. EMDR trapija

Ako osećate da vas proganjaju određeni događaji iz prošlosti, izazivajući emocionalne promene, bolna sećanja ili strahove, onda je ovo tretman za vas. Razvio ga je F. Shapiro za lečenje posttraumatskih stresnih poremećaja, kao i emocionalnog umora. Iako su se EMDR tehnike pojavile relativno skoro, aktivno se razvijaju širom sveta.

Priznaje ih Svetska zdravstvena organizacija (SZO). Tokom vežbanja akcenat je na kretanju očiju. Zatim se povezuju i drugi kanali. Na primer, tapkanje po ramenima ili naizmenično pucketanje prstima u blizini ušiju. Već nakon prve sesije osetićete primetan efekat.

Članak se nastavlja posle reklama

5. Emocionalni koučing

Ova terapija se zasniva na analizi misli i osećanja koji izazivaju depresiju ili stres. Preporučuje se osobama koje pate od poremećaja sna, nesanice i neuroza. Za početak, specijalista će vam pomoći da identifikujete problem i pronađete uzrok nastanka negativnih osećanja. A zatim ćete naučiti kako pravilno analizirati svoj život i percepciju određenih situacija.

Sesije emocionalnog koučinga mogu pomoći u oslobađanju od stresa, anksioznosti i kompenzacionog ponašanja. Kao rezultat toga, moći ćete da pronađete vezu između misli, emocija i ponašanja, što će vam omogućiti da razumete svoje potrebe, očekivanja i ciljeve. Kao i da pravilno upravljate svojim emocionalnim stanjem i izbegavate impulsivno ponašanje.

Članak se nastavlja posle reklama
fizkes, picture/gettyimages.co.uk