Vežbanje u toku menstrualnog ciklusa: Da ili ne?

by | 7 novembra, 2015

Menstruacija je normalan fiziološki proces, a ne manifestacija bolesti. Ipak, uoči kritičnih dana često se osećamo loše: postoje bolovi u stomaku, u donjem delu leđa i nogama, zabrinute smo zbog umora, mučnine, probavnih smetnji.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Tokom ovog perioda, telo trpi niz promena koje utiču na zdravlje. Metabolizam se usporava, temperatura tela padne na nekoliko stepeni, a znojenje se nasuprot tome, povećava. Pored toga, smanjen sadržaj hemoglobina u krvi i tkiva sakupljaju višak tečnosti.

Ali, da li su ove promene razlog da otkažete trening? Većina ginekologa se slažu da umereno vežbanje može da poboljša stanje zdravlja žena u kritičnim danima.

Naravno, nije potrebno da idete u teretanu kad jedva ustajete iz kreveta. Na neki način, ciklus je stres za telo, tako da neke vrste opterećenja treba izbegavati.

Izbegavajte sve vežbe sa tegovima, jer svako opterećenje nije dobro tokom ciklusa, a takođe je neophodno da se smanji broj setova i ponavljanja dok obavljate druge vežbe, kao i njihov intenzitet.

Slušajte svoje telo tokom vežbanja. Slabost, vrtoglavica, mučnina, drhtanje u udovima i znojenje ukazuju da treba prestati sa treningom. Tokom ciklusa možete da hodate, šetate, trenirate jogu, pilates, trčite ili plivate.
Trening od pola sata će biti dovoljan da osetite olakšanje i da se otarasite bola i oticanja. Endorfin, koji se proizvodi u telu tokom vežbanja, poboljšaće vaše raspoloženje, energiju i povratak performansa.

Na kraju, najvažnije pravilo tokom dana ciklusa je da idite u teretanu, bazen ili na stadion samo ako zaista želite da uradite ovo. Vežbe koje su iznuđene neefikasne su i mogu dovesti do povreda.

Zdravlje treba uvek biti za vas na prvom mestu i ništa se neće desiti ako ne trenirate nekoliko dana ili propustite trening.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.