Da li je kakao zdrav: Ima li mnogima omiljena namirnica zaista zdravstvene benefite?

by | 16 novembra, 2021
Da li je kakao zdrav

Da li je kakao zdrav i nudi li više od arome i ukusa, otkrivamo vam u nastavku.

Tik pred praznike, kada sebi dozvolimo po koji „cheat day“ više, pokušavamo da otkrijemo ima li kakao zdravstvene benefite? Budući da je on sastavni deo čokolada, koje koristimo u pripremi slatkiša, smatramo da je važno da razbijemo sve mitove u vezi s ovih zlatom u prahu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели • (@wildceremony)

Da li je kakao zdrav?

Kao što znamo, kakao se dobija od drveta kakaovca, a negova zrna se melju i koriste u pravljenju slatkiša, čokoladi, kao i torti i kolača. Sirova zrna imaju gorak i orašast ukus. Sadrže vlakna, monozasićene (zdrave) masti i minerale poput kalijuma, magnezijuma i bakra. Kakao je takođe prepun antioksidanata i vitamina D, ključan u apsorpciji kalcijuma.

Ipak, nutritivne vrednosti kakaoa zavise od načina na koji se zrnevlje prerađuje. Na primer,  ukoliko se zrna prže na visokoj temperaturi, kakao gubi količinu antioksidanata. Ipak, ova namirnica pokazala se delotvornom kod brojnih oboljenja i podržava opšte dobrostanje organizma.

Zdravstveni benefiti kakaoa

1 Antioksidanti u ovoj namirnici neutrališu slobodne radikale. A slobodni radikali dovode do oštećenja ćelija i pojave oksidativnog stresa, koji utiče na pojavu hroničnih oboljenja poput kancera i srčanih bolesti. Kako sadrži antioksidante koji pripadaju grupi fenola i koji, prema studijama, umanjuju rizik od kancera.

2 Isti ti antioksidanti kontrolišu proces upale u organizmu. Samim tim, umanjuju hronične upale koje dovode do oboljenja poput dijabetesa tipa 2, te srčanih bolesti. Ti antioksidanti sprečavaju i početak samih upalnih procesa.

3 Polifenoli u kakaou su zapravo prebiotici. Samim tim, kakao je dobar za crevnu floru i pomaže kod problema s varenjem.

Pročitajte i… Crna ili bela čokolada, koja je zdravija?

4 Pored borbe s oksidativnim stresom i upalama, antioksidanti u kakaou ispuštaju azot-oksid, koji utiče na širenje krvnih sudova. Za uzvrat, krv lakše cirkuliše kroz telo, smanjuje krvni pritisak, što dovodi i do smanjenog rizika od srčanih udara.

5 Studije su pokazale da čokolada umanjuje rizik od dijabetesa, zbog antioksidanata. Oni utiču na lučenje insulina i dovode u balans nivo šećera u krvi.

6 Čokolada s velikim procentom kakaoa (crna čokolada), stimuliše centralni nervni sistem, što dovodi do bolje kognitivne funkcije. Samim tim, crna čokolada utiče na bolji fokus, koncentraciju i bolje performanse.

Za kraj ipak je važno napomenuti nekoliko činjenica. Iako se kakao pokazao kao izuzetno zdrava namirnica, i sa njim moramo da budemo umereni.

Budući da sadrži kofein, prekomerna upotreba može da dovede do pojačanog lupanja srca, preznojavanja, probleme s spavanjem…

Isto tako, važno je birati čokolade s što većim procentom kakaoa, a manjim procentom masti i šećera. Uvek birajte crnu čokoladu. Ukoliko koristite kakao, zasladite ga radije medom nego šećerom.

 

lepotaizdravlje.rs JanPietruszka/iStock via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.