Ovaj recept – terijaki piletina – krunski je dokaz za to kako dobar sos (čitaj: prava kombinacija začina) može obične namirnice da pretvori u pravi specijalitet.
Šta će vam biti potrebno: piletina, crveni luk, brokoli i skuvani pirinač. Rezultat će biti superukusno i superbrzo jelo bogato proteinima i bez glutena.
Ali, moramo krenuti od sosa, jer on je duša ovog jela.
Šta je terijaki sos i kako da ga napravim?
Naravno, najjednostavnije je kupiti gotov terijaki sos, na primer, ovde. Ali, ukoliko vam trenutno nije do odlaska u prodavnicu, ili više volite da sve što možete pripremite sami – uveravamo vas da je recept veoma jednostavan, a da namirnice verovatno imate kod kuće.
Recept za terijaki sos
Potrebno:
¼ šolje šoju ili tamari sosa,
3 kašike javorovog sirupa (ili meda),
1 kašika izgnječenog belog luka,
2 kašike sitno narendanog đumbira,
po želji malo tucane ljute paprike
+ (za zgušnjavanje) 2 kašike kukuruznog skroba (gustina) i 2 kašike vode
Priprema:
Pomešajte u šerpici šoju sos, javorov sirup, beli luk i đumbir, promešajte pa ugrejte mešavinu.
U posebnoj posudici, razmutite kukuruzni skrob sa dve kašike vode.
Uspite razmućeni skrob u vruć terijaki sos, promešajte dobro žicom da se ne naprave grudvice i pustite da se sos još malo zagreva (pazite da ne prokuva). I to je sve!
Terijaki piletina: Recept
Potrebno:
oko 500 g pilećeg belog mesa iseckanog na kockice
1/4 šolje kukuruznog skoba
oko 2 kašike maslinovog ulja
1 crveni luk, iseckan na listiće
1 veliki brokoli, iseckan na sitnije cvetiće (stabljiku sačuvajte za čorbicu)
3/4 šolje terijaki sosa (može i više, po ukusu)
opciono: kuvani pirinač kao prilog
Priprema:
Uvaljajte piletinu isečenu na kockice u kukuruzni skrob.
U tiganj koji se ne lepi uspite 1 kašiku maslinovog ulja i zagrejte ga na srednjoj temperaturi.
Ubacite piletinu pa je pržite 3-5 minuta. Za to vreme nekoliko puta promešajte. Gotova je kad sa svih strane postane žućkasta.
Izvadite piletinu iz tiganja.
U tiganj uspite preostalu kašiku maslinovog ulja. Dodajte crveni luk pa ga propržite oko 3 minuta na srednje jakoj vatri.
Dodajte brokoli i dve-tri kašike vode, pa poklopite. Kuvajte 2-3 minuta da brokoli omekša na pari.
Vratite u tiganj piletinu pa sve prelijte terijaki sosom. Promešajte i pustite da krčka 3-5 minuta da se svi sastojci prožmu.
Servirajte toplo koristeći kuvani pirinač kao osnovu (to može biti i neka druga žitarica ili testenina – ukoliko vam nije posebno važno da jelo bude bez glutena).
Napomena: Ukoliko ste vegan ili vegetarijanac, ovo jelo pripremite sa tofuom isečenim na kockice. Važno je da izaberete čvršći tofu i da ga dobro ocedite, pre nego što ga isečete na kockice i uvaljate u kukuruzni skorb. Ostatak pripreme je isti kao sa piletinom.