Idealan doručak za one na dijeti: Kaša od heljde i kefira (+ video recept)

by | 6 septembra, 2023
kaša od heljde i kefira

Kaša od heljde i kefira je idealan doručak za one koji žele da smršaju, a evo kako se pravi

Na ovakvoj ishrani nećete morati da gladujete, jer je heljda ukusna, ali i sita. O tome da je vrlo hranljiva – da ne pričamo.

Medicyst®

 

Kaša od heljde i kefira – nutritivna vrednost

Heljda sadrži lako svarljive proteine i kompleksne ugljene hidrate. U njoj praktično nema masti. Visok sadržaj vlakana je koristan za probavni sistem i omogućava kontrolu apetita. Heljda takođe sadrži mnogo vitamina i minerala.

Kefir je koristan fermentisani mlečni proizvod. Bakterije koje se nalaze u njemu poboljšavaju funkcionisanje digestivnog trakta i snabdevaju telo vitaminima i mineralima. Na vrlo sličan način kao što to rade probiotici. 

Da li je zdrava dijeta sa heljdom i kefirom?

I dok je kaša od heljde i kefira za doručak idealan način da smanjite kalorije i popravite svoje zdravlje, nutricionisti upozoravaju da bi trebalo izbegavati bilo koju dijetu koja je  bazirana na uvek istim namirnicama, jer to može da poremeti ravnotežu organizma. Smete da je se pridržavate najduže sedam dana. U suprotnom, preti opasnost da izgubite neke značajne vitamine ili minerale. Nakon 2-3 meseca,možeteponoviti kefir-heljdinu dijetu. Najsigurniji i najefikasniji gubitak težine je uravnotežena ishrana sa kalorijskim deficitom, koji se izračunava na osnovu vaših podataka (visina, težina, pol, godine, fizička aktivnost). Dodajte vežbe. Rezultat će biti isti kao na striktnim dijetama, ali ćete biti zdraviji.

Ako imate bilo kakve probleme sa jetrom ili sa probavnim sistemom, nije proeporučljivo da pokušavate ovu dijetu.

Recept za kašu od heljde i kefira

Recept za heljdu sa vodom. Isperite čašu žitarica i prelijte sa 350 ml ključale vode. Ostavite preko noći.

Recept za heljdu sa kefirom. Odnos žitarica i kefira je jedan prema tri. Sipajte kefir preko heljde i ostavite na hladno mesto preko noći.

Ukusna kaša od heljde i kefira sa voćem – video recept

Ako vam dosadi jednostavna kaša, uvek možete da dodate zdrave sastojke i učinite je ukusnojom. Jednu od ideja i to idealnu za one koji se bore sa žudnjom za slatkišima, možete videti u ovom videu.

@vancouverwithlove Buckwheat Porridge: an alternative to oatmeal and doesn’t require cooking. Try it! #vegan #fy #healthyfood #breakfast #healthyrecipes #oatmeal ♬ Get You The Moon – Kina

 

Medicyst®

Catalina-Gabriela Molnar/istock/gettyimagesplus