Savet nutricioniste: Postoje li prirodni sagorevači masti?

Na vaš zahtev, nutricionistkinja Marija Đurković odgovara na ovo pitanje.

by | 17 marta, 2021


Kada smo od vas dobili pitanje: “Koji su prirodni sagorevači masti?” i prosledili ga nutricionistkinji Mariji Đurković, odmah nam je odgovorila: “Ali, prirodni sagorevači masti – ne postoje!” Zato, hajde da jednom zauvek razotkrijemo ovaj nutritivni mit! (Pročitajte i… Savet nutricioniste: Da li je autofagija zaista delotvorna?)

Marija Đurković je po struci nutricionista – dijetetičar. Istoimeni smer završila je na Visokoj zdravstvenoj školi strukovnih studija u Beogradu, nakon čega je pohađala kurs u organizaciji Saveza za rekreaciju i fitnes Vojvodine i stekla sertifikat savetnika za ishranu i suplementaciju u rekreaciji i fitnesu. U decembru 2017. otvorila je nutricionističko savetovalište u Novoj Pazovi u kojem je do danas veliki broj njenih klijenata prošao svoj put od želje do cilja. Marija se nada da su svi oni poneli iz savetovališta poneli ljubav prema zdravoj ishrani i zdravim životnim navikama. Od 1. jula 2020. godine savetovalište radi na još jednoj lokaciji, u A bloku na Novom Beogradu.

Kako da na prirodan način “sagorimo masti”

“Volela bih da mogu da vam kažem da postoji nešto što će nam prirodno i preko noći istopiti masne naslage, ali, nažalost, ne mogu”, kaže Marija. Ne postoji nijedna namirnica koja će direktno uticati na “sagorevanje masti”.
Da bismo prirodno sagoreli masne naslage, moramo biti u blagom kalorijskom deficitu. Deficit možemo napraviti tako što ćemo intenzivirati fizičku aktivnost ili tako što ćemo smanjiti unos hrane, a svakako najbolji efekat daje kombinacija ova dva načina.

Na smanjivanje masnih naslaga utiče zdrava ishrana

U toku procesa smanjivanja masnih naslaga bitno je da unosimo nutritivno bogatu hranu, koju čine:

• Integralne žitarice (integralni hleb, pirinač, testenina, krompir, proso, kinoa, heljda, ovsene pahuljice i slično…)
• Nemasna mesa i riba (piletina, ćureitna, junetina, riba, tunjevina, sardina…)
• Jaja
• Voće (sveže i zamrznuto)
• Povrće (sve dolazi u obzir)
• Mahunarke (grašak, boranija, sočivo, pasulj, leblebije…)
• Orašasti plodovi (badem, lešnik, orah, indijski orah…)
• Zdrava ulja (hladno ceđeno maslinovo, laneno, bundevino…)

Zaključak
Ne tražite prečiće do rezultata, već trajno menjajte navike!

lepotaizdravlje.rs