Ovih šest namirnica bogatih cinkom spas su za vaš imunitet

by | jun 8, 2020
Cink u ishrani, Lepota i zdravlje

Cink je mineral koji naše telo nema sposobnost da proizvodi, pa ni da ga deponuje. Zbog toga, neophodno ga je unositi u organizam putem ishrane. Iako možda ne znate mnogo o njegovoj važnosti za organizam, cink je neophodan našem telu. Ne samo što ima ključnu ulogu u jačanju našeg imunološkog sistema, on je važan i u zarastanju rana i sintezi proteina. Cink je često zanemareni saveznik zdravlja, pa bi ga baš zato trebalo što češće imati u ishrani. (Pročitaj: Koliko je cink bitan za naš organizam)

Istraživanje iz 2015. pokazalo je da korišćenje cinka skraćuje trajanje i ublažava ozbiljnost prehlade. Evo kako dolazi do toga: cink doprinosi razvoju ćelija koje su zadužene za odbranu tela od toksina ili njemu stranih supstanci. Ukoliko cinka nema u dovoljnoj meri, stradaće imunitet i bićete podložniji bolestima – kaže nutricionista Ejmi Gorin.

Na sreću, našem telu nije potrebna velika količina ovog minerala. Za žene, optimalna dnevna doza je osam miligrama. Tokom trudnoće i dojenja, tu količinu je potrebno povećati. Vegetarijanci i vegani treba posebno da obrate pažnju na količinu cinka koju unose. Apsorpcija minerala teža je iz biljnih namirnica nego iz životinjskih izvora, pa postoji velika šansa da kod njih cink bude deficitaran.

Članak se nastavlja posle reklama

Cink je neophodan u ishrani, a ove namirnice ga sadrže u velikoj količini

Kako bismo izbegli nedostatak cinka, na meniju bi što češće trebalo da imamo namirnice koje ga sadrže u velikoj količini, a evo šta tu spada:

Najveću količinu cinka od svih namirnica imaju ostrige. One nisu tipične u ishrani ljudi s našeg podneblja, ali ako vam se ukaže prilika, iskoristite je i uživajte u ukusu tog morskog specijaliteta. Ne samo što ćete snabdeti organizam cinkom već ćete ga opskrbiti vitaminom B12, koji je značajan za naš nervni sistem i metabolizam. (Pročitaj: Mogu li dezinfekciona sredstva oslabiti naš imunitet?)

Cink u ishrani, Lepota i zdravlje

Članak se nastavlja posle reklama

Seme bundeve obiluje cinkom, a ona se lako može dodati u skoro svako jelo. Dodajte bundevine semenke u pecivo, salate i umake i – ubićete dve muve jednim udarcem. Jelo će biti ukusnije, a ujedno i nutritivno bogatije.

Ovas je žitarica koja je svima pristupačna, ukusna i hranljiva. Pored velike količine vlakana, ona sadrži i cink. Ukoliko već niste, ovsenu kašu trebalo bi što pre da uvrstite u svoj jelovnik.

Članak se nastavlja posle reklama

Poznato je da ne treba preterivati s konzumacijom crvenog mesa, ali govedina se povremeno treba naći na trpezi. Pored ostalih minerala, ona sadrži i cink.

Pasulj i mahunarke su jedan od najvećih izvora cinka među biljnim namirnicama. Jedući ih, pored cinka unećete i vlakna i proteine. Pripremite leblebije i količina cinka u organizmu se već povećava. Crni pasulj, takođe, spada u hranu bogatu cinkom. Dodajte ga na vrh sveže salate i obezbedićete gvožđe, fosfor, kalcijum i magnezijum, što je sve od ključne važnosti za zdravlje kostiju. (Pročitaj: Kako pojačati imunitet?)

Članak se nastavlja posle reklama

Cink u ishrani, Lepota i zdravlje

I za kraj, ono najukusnije – indijski orah. Sada konačno imate opravdanje za njegovo svakodnevno grickanje. Ako vam neko zameri što novac trošite na ovaj slasni, orašasti plod, recite da to radite radi zdravlja – indijski orah može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i povećanju nivoa zdravog holesterola. On, naravno, sadrži cink, kao i tzv. dobre, nezasićene masti. (Pročitaj: Zdrava ishrana: Šta jesti pre i posle treninga?)

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images