Čokolada u službi našeg zdravlja (verovali ili ne)

by | 12 maja, 2017

Verovatno ste čuli za onu šalu koja kruži internetom: „Čokolada se pravi od kakaoa. Kakao raste na drvetu, što znači da je biljka. Tehnički gledano, čokolada je salata.“ Dobro, nije baš salata, ali nije ni toliko šteštna za naše zdravlje. Čak naprotiv. Naravno, nije dopustivo pojesti u danu 300 grama čokolade, ali ne treba da nas grize savest zbog nekoliko kockica dnevno. Dajemo vam sedam razloga zašto je ova kontroverzna namirnica dobra za naše zdravlje:

Foto: Thinkstock

1 Smanjuje rizik od infarkta – 10 grama dnevno može sprečiti srčani udar. Bogata je polifenolima i flavonoidima koji snižavaju pritisak i visinu lošeg kolesterola u krvi. samo je važno da odaberete pravu čokoladu, koja sadrži najmanje 50 posto kakaoa.

2 Štiti od moždanog udara – za prevenciju moždanog udara potrebna je malo veća količina čokolade, 60 grama dnevno. Povećava visinu serotonina u mozgu koji otklanja hroničan umor. Flavonoidi u dovoljnoj količini neće poremetiti cerebralnu cirkulaciju, a teobromin, koja je deo kakaovog zrna ublažava grčeve cerebralnih krvnih žila.

3 Prevencija je dijabetesa – u ovom slučaju kakao u čokoladi trebao da ima udeo 85 posto i preporučuje se za lečenje preddijabetičkog stanja. Snižava glukozu u krvi. Paradoksalno, ali istinito je da slatkiš normalizuje visinu šećera u krvi.

4 Prirodni je aspirin – delovanje aspirina i čokolade je vrlo slično: razređuju krv, utiču na trombocite i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Foto: Thinkstock

5 Tu je za lečenje tuge i podržavanje sreće – čokolada značajno smanjuje hormon stresa u telu, zamenjujući ga sa hormonima sreće.

6 Aktivira mozak – podstiče protok krvi u ključnim područjima mozga. Preporučuje se konzumacija 2-3 sata pre ispita, na primer, ili u bilo kojim drugim situacijama koje zahtevaju vašu koncentraciju.

7 Zatvara apetit – ali isključivo gorka čokolada, jer se sa njom ne možete prejesti. Gorčina automatski zatvara želudac.

Pročitajte i … Lako i ukusno – ovaj napitak zadovoljiće želju za slatkišima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.