Da li vitaminska infuzija zaista ima tolike benefite po organizam?

Ovo su njene prednosti i nedostaci

by | 11 juna, 2020
vitaminska infuzija

Vitaminska infuzija – trend ili prava terapija?

Izgleda da su ljudima dosadili zdravi napici i čekanje da oni prodeluju, pa su se okrenuli ovom neobičnom tretmanu – uzimanju mešavine vitamina i minerala intravenozno. Vitaminska infuzija postala je sastavni deo života poznatih ličnosti koje imaju veoma aktivan stil života. Postala je čak standard.

Postoje čak i posebni barovi u Americi gde se gostima nude vitaminski kokteli (energetski, detoks, za gubitak kilograma, protiv starenja, za lečenje mamurluka) koji se daju intravenozno. Ovi barovi garantuju da su sve ove terapije zdrave i vrlo efikasne u otklanjanju raznih bolesti i simptoma. (Pročitaj: Koje su prednosti i mane telemedicine?)

Da li je to tako?

– Svako ko želi da se oseća i izgleda bolje može da profitira od ove vitaminske infuzije. Prednosti su brojne: bistrina uma, jačanje imunološkog sistema, bolja odbrana organizma od napada virusa i gripa, glatka koža… – kaže doktorka Erika Švarc.

Vitaminska infuzija

Druge pozitivne stvari koje zagovaraju pobornici ove terapije jesu sagorevanje masti, lakše savladavanje džetlega, čak i uklanjanje mamurluka (mada postoji jako malo naučnih dokaza za ovo).

Vitaminska infuzija može da bude odlična za osobe koje imaju poremećaj  probave, koja sprečava pravilnu apsorpciju vitamina u telo. (Pročitaj: Rešite se predrasuda i stereotipe ostavite iza sebe)

Međutim, neki stručnjaci upozoravaju da uzimanje vitamina putem infuzije može biti opasno ako se ne radi uz saglasnost doktora, ukoliko imate neki određeni problem.

Postoji i mali rizik od infekcije kad god dolazi do „oštećenja” kože (ubod igle).

Treća grupa stručnjaka smatra da čak i kad nemate nikakve posebne komplikacije, vitaminska infuzija neće vam doneti mnogo više od elektrolita koje možete pronaći i u flašicama vode napravljenim specijalno za sportiste.

Zaključak: Šta god da radite sa svojim telom a vezano je za zdravlje, najbolja početna tačka je razgovor s lekarom koji je upoznat s vašom medicinskom istorijom i koji će najbolje znati da li je vitaminska infuzija za vas ili nije.

Cene ovog tretmana variraju zavisno od klinika i lokacije, tako da u Americi trenutno kreću od 99 do 750 dolara.

Pogledajte Health video:

lepotaizdravlje.rsHelath