Dame, budite bez brige: Ginekolog otkriva alternativne terapije u menopauzi

by | 31 oktobra, 2016

Dr Brigita Lepeš BingoldPiše: Dr Brigita Lepeš Bingold, lekar specijalista ginekologije i akušerstva

Poliklinika Novakov logo

 

 

Ukoliko ne postoji mogućnost da se započne hormonska supstituciona terapija u menopauzi, ili žena to ne želi, a potrebno je rešiti određene tegobe koje se javljaju tokom tog perioda, postoje i alternativne terapije, koje obuhvataju biljne preparate, metode alternativne medicine – akupresura, akupunktura, homeopatija, aromaterapija, kao i lekovi, poput antidepresiva.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Efekti i načini delovanja nehormonskih terapija nisu uvek poznati i potpuno objašnjeni – nisu čak ni u svim slučajevima ni ispitivani, a moguće je da je učinak nekih terapija samo na psihološkoj bazi, placebo efektom. Ima terapija za koje je dokazano da su efikasne i sigurne, zatim onih kod kojih je dokazano da nisu efikasne ili nisu sigurne, a ima i onih kod kojih je dokazano da su čak štetne.

Opšte uzevši, efekat nehormonskih terapija je mnogo manji nego hormonskih i, u najboljem slučaju, ublažavaju simptome menopauze oko 50 odsto.

Terapije za koje je dokazano da su efikasne i sigurne su promene stila života, koje obuhvataju

– redovno aerobno vežbanje (trčanje i plivanje),
– vežbe blažeg intenziteta (joga, pilates),
– smanjenje unosa kofeina i kafeinskih pića i alkohola
– vaginalni lubrikanti i hidratantne kreme – nadoknađuju vaginalnu sekreciju i tegobe koje su posledica suvoće vagine
– kantarion – smanjuje učestalost depresije, ali ne i valunga

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Terapije koje nisu potpuno ispitane i za koje nema dokaza da li su efikasne i da li imaju nuspojave su:

– akupunktura,
– selen,
– vitamin C,
– ginkgo biloba,
– hmelj,
– sladić,
– list žalfije,
– koren valerijane

Terapija dehidroepiandrosteronom (DHE) ima pozitivne efekte – poboljšava pamćenje, podiže libido i smanjuje suvoću vagine, ali nije poznato da li terapija DHE nosi dugotrajne posledice.

Homeopatija može biti od pomoći i nije škodljiva, ali su za dokaze o efikasnosti potrebne veće studije.

Pročitajte i… Do sada ste radile pogrešno? Stručnjak otkriva kako se pripremiti za ginekološki pregled

Nema dokaza da magnetne narukvice ublažavaju simptome menopauze.

Refleksologija nije štetna, ali nema dokaza o njenoj efikasnosti.

Fitoestrogeni su materije koje se nalaze u biljkama i imaju slične efekte kao i hormon estrogen. Nalaze se u soji, leblebiji, pasulju i grašku. Unošenje hrane bogate fitoestrogenima može olakšati simptome menopauze. Moguće je uzimati fitoestrogene u vidu suplemenata ishrani, ali ako vam je rečeno da ne smete uzimati estrogene, savetujte se sa lekarom da li smete uzimati fitoestrogene. Sojin izoflavon je najefikasniji od sojinih proizvoda, ali sme da se koristi samo ako su prestale menstruacije i ne sme se koristiti dugo vremena, jer mogu da utiču na matericu i izazovu krvarenja. Crvena detelina može pomoći u smanjenju valunga i noćnog znojenja.

Lekovi poput antidepresiva, gabapentina, klonidina mogu smanjiti kako simmptome depresije, tako i valuge i noćna znojenja, ali imaju nuzefekte i mogu se uzimati tek nakon saveta lekara.

Terapije koje nisu efikasne su uzimanje ulja noćurka, ginseng – nije efikasan, a može imati i nuzpojave tipa vaginalnog krvarenja i bolova u dojkama, beta blokatori, a visoke doze vitamina E mogu smanjiti valunge, ali su potencijalno opasne.

Pre započinjanja bilo kakve alternativne terapije posavetujte se sa svojim lekarom – uvek kažite da li imate neka oboljenja, ma kako delovala beznačajno, ali i da li koristite neke lekove – neki biljni preparati mogu uticati na lekove koji se uzimaju u terapiji epilepsije, srčanih oboljenja ili astme.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.