Kako povećati nivo hemoglobina: Koji su simptomi manjka hemoglobina

by | 5 decembra, 2023
Kako povećati nivo hemoglobina: Koji su simptomi manjka hemoglobina; žena koju muči hronični umor izazvan manjkom hemoglobina

Posledice niskog hemoglobina u krvi mogu biti hronični umor, česte prehlade, opšta slabost. Kako povećati nivo hemoglobina i sprečiti zdravstvene tegobe?

Hemoglobin je najčešći protein prisutan u eritrocitima (crvena krvna zrnca – komponenta krvi), koji sadrži do 80% gvožđa. Glavna funkcija hemoglobina je da vezuje i transportuje molekule kiseonika. Kiseonik se isporučuje kroz krvotok u sve ćelije našeg organizma. Manjak hemoglobina uzrokuje mnoge zdravstvene poremećaje. Kako to izbeći?

Medifem

Kako povećati nivo hemoglobina: Obratite pažnju na sledeće simptome

Manjak hemoglobina lako se može zameniti običnim umorom. Prekomerni rad, mahnit tempo života, sve ovo, nažalost, krade energiju. Međutim, vreme je da oslušnete svoje telo: možda mala slabost nije nuspojava prezauzetog rasporeda, već očigledni simptomi naglog smanjenja hemoglobina u krvi. Obratite pažnju na signale koje vam telo šalje. Moguće je da mu je potrebna hitna pomoć.

Hronični umor

Znak smanjenja hemoglobina može biti hronični umor, sa kojim teško izlazite na kraj. Ne pomažu ni dug san niti odmor. Većinu dana spavate ili se borite sa pospanošću, rizikujući da izgubite svest na poslu, u javnom prevozu ili čak na ulici.

Česte glavobolje

Stalne glavobolje takođe mogu biti signal za uzbunu. Ako analgetici više ne pomažu, proverite krvnu sliku. Glavobolju i slabost može izazvati i pad krvnog pritiska. Između ostalog, treba obratiti pažnju na boju kože. Usled manjka hemoglobina, koža i sluzokoža mogu poprimiti žućkasti ton.

Suva koža i lomljivi nokti

Ako vam je koža suva, a nokti se lome i listaju, možda imate manjak hemoglobina u krvi.

Zašto pada nivo hemoglobina u krvi

Prvi i glavni razlog za nagli pad hemoglobina može biti prekomerni gubitak krvi (pojačano menstrualno krvarenje, česta…). Osim toga, hemoglobin pada tokom prehlade i gripa, kao i bolesti pluća, jetre i bubrega.  Takođe, jedan od razloga za smanjenje hemoglobina mogu biti razne dijete i ograničenja u ishrani.

Kako nadoknaditi hemoglobin

Spas je u gvožđu

Glavni izvori gvožđa su crveno meso (naročito džigerica), heljda, borovnice, kakako, vrganji, heljda, pasulj. Navedene namirnice imaju veoma visok sadržaj gvožđa – preko tri miligrama na 100 grama proizvoda. Osim gvožđa, trebaće vam i veće doze vitamina C (paprike, kivi, citrusi, peršun…).

Ali često, nažalost, preduzete mere nisu dovoljne: potrebno je da prilagodite svoju ishranu ne samo dodavanjem novih proizvoda, već i eliminisanjem štetnih, odnosno onih sa visokim sadržajem kalcijuma, koji ometa apsorpciju gvožđa u telu. Bar na neko vreme pokušajte da se odreknete mleka i raznih mlečnih proizvoda. Isto važi i za čaj i kafu.

Medifem

brizmaker/gettyimages.co.uk