Šta kažu studije: Da li kolagen zaista smanjuje bore i da li ga je bolje piti ili mazati na kožu?

by | 5 decembra, 2023
da li kolagen zaista smanjuje bore

Da li kolagen zaista smanjuje bore? I da li ga je bolje piti ili mazati na kožu? Evo šta kažu studije o suplementima kolagena

Ogromna buka se diže oko kolagena i suplemenata kolagena. Poznate žene, influenseri sa mreža svakodnevno nas bombarduju prednostima kolegena za kožu, kosu i nokte. Nauka je tu jasna: kolagen je osnovni protein koji održava kožu zategnutom, kosu sjajnom, a nokte jakim. Kada to znamo, čini se sasvim logičnim da uzimanje kolagena rešava mnoge probleme. Ali, da li je to baš tako?

Šta je kolagen?

Kolagen je glavni strukturni protein u našim tkivima. Nalazi se u koži, kosi, noktima, tetivama, hrskavici i kostima. Kolagen radi sa drugim supstancama, kao što su hijaluronska kiselina i elastin, kako bi održao elastičnost, volumen i vlažnost kože. Takođe pomaže u stvaranju proteina kao što je keratin koji formiraju kožu, kosu i nokte.

Naša tela prirodno proizvode kolagen koristeći aminokiseline iz hrane bogate proteinima ili kolagenom kao što su bujon od kostiju, meso i riba. Ali starenje, oštećenja od sunca, pušenje i konzumiranje alkohola smanjuju proizvodnju kolagena.

Kolagenski napici i suplementi često sadrže kolagen iz mnogo različitih izvora, kao što su riba, goveda, svinje ili piletina. Obično sadrže peptide, kratke lance aminokiselina koje pomažu u stvaranju esencijalnih proteina u telu, uključujući sam kolagen i keratin.

Da li kolagen zaista smanjuje bore?

Pregled i analiza 19 studija, objavljenih u Međunarodnom časopisu za dermatologiju, u kojima je učestvovalo ukupno 1.125 učesnika pokazuju da kolagen smanjuje bore. Ali, kakav je njegov uticaj na kosu i nokte nikada nije dokazano.

Prema ovim studijama, oni koji su koristili suplemente kolagena primetili su poboljšanje u čvrstoći, gipkosti i sadržaju vlage u koži, a bore su postale manje primetne. To zvuči obećavajuće, ali treba imati na umu još nešto – svi komercijalni suplementi u sebi sadrže još i vitamine, minerale, antioksidanse, koenzim K10, hijaluronsku kiselinui i hondroitin sulfat.

Dodatna istraživanja su pokazala da kolagen smanjuje bore kada njegovi suplementi sadrže visoke količine peptida prolilhidroksiprolina i hidroksiprolilglicina. On tada može poboljšati vlažnost, elastičnost, bore i hrapavost kože.

Ipak, kakav je uticaj kolagena na kosu i nokte, još nije ispitano do kraja. Za sad nema pouzdanih istraživanja koja bi pokazala da zaista postoji nekakav snažan efekat.

Da li treba da uzimam suplemente kolagena?

Ono što treba znati kada su suplementi kolagena u pitanju jeste da naša tela ne mogu da apsorbuju kolagen u celom obliku. Da bi ušao u krvotok, mora se razgraditi na peptide kako bi se mogao apsorbovati kroz creva.

Ovi peptidi se mogu dalje razgraditi u gradivne blokove koji prave proteine poput keratina koji pomažu u formiranju kože, kose i noktiju. Ili peptidi mogu da formiraju kolagen koji se deponuje u drugim delovima tela, kao što su hrskavice, kosti, mišići ili tetive.

Ako je vaš cilj da poboljšate teksturu i elastičnost kože i minimizirate bore i odlučite da isprobate suplemente ili pića sa kolagenom, pregledajte listu sastojaka i proteinski profil. Izbegavajte suplemente sa previše aditiva. Proizvodi koji sadrže velike količine prolilhidroksiprolina i hidroksiprolilglicina su bolji u smanjenju bora i poboljšanju sadržaja vlage u koži.

Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo kakve nove dodatke. Ljudi koji su skloni gihtu ili imaju druga medicinska stanja koja od njih zahtevaju da ograniče proteine ne bi trebalo da koriste kolagen suplemente ili pića.

 

gorodenkof/istock/gettyimagesplus