Kako zaustaviti mrštenje i sprečiti bore

by | 23 novembra, 2023
Kako zaustaviti mrštenje i sprečiti bore; žena koja se mršti ispred ogledala

Ako se stalno mrštite (ljudi to rade potpuno nesvesno), bore su neminovne. Kako zaustaviti mrštenje i sprečiti bore između obrva i na čelu?

Bore na čelu su problem koji muči mnoge žene koji često nema veze sa godinama, već sa mrštenjem. Neophodno je i važno izraziti svoje emocije, ali bilo bi dobro da to ne ostavlja posledice u vidu bora između obrva i na čelu. Kako sprečiti mrštenje?

Kako zaustaviti mrštenje: Na šta treba obratiti pažnju

Za razliku od mišića tela, mišići lica su bukvalno „utkani” u kožu, zbog čega kada se stežu vidimo kako mišić vuče kožu sa sobom. Štaviše, što češće izražavate emocije, to se vaši mišići više skupljaju i postaju naduvani. Kao rezultat, bore na koži postaju uočljivije. A kako to sprečiti?

Pratite situacije u kojima su mišići čela najviše uključeni

Pokušajte da pratite kako se vaše čelo „ponaša“ kad ste ljuti, mrzovoljni, napeti ili nasmejani. To ne znači da treba da potiskujete emocije, samo obratite pažnju. Ako se često ljutite, praktikujte tehnike za smirenje, meditirajte… To se neće dobro odraziti samo na vašu kožu, već i na celo telo. Ljutnja krade i lepotu i zdravlje i duševni mir.

Uradite opuštajuću masažu lica

Nema potrebe da previše rastežete kožu ili vršite pritisak na nju – to će je samo povrediti. Napravite dnevni večernji ritual za sebe: vrhovima prstiju nekoliko puta povucite horizontalne linije od centra čela do slepoočnica. Ako to uradite koristeći ulje za lice, postupak će biti još prijatniji. Lagana masaža lica prevenira bore i ublažava hronični grč mišića čela koji se javlja usled konstantnog mrštenja.

Trik koji zaista deluje

Ovo zvuči pomalo neverovatno, ali zaista deluje. Uzmite kovanicu od 5 dinara (može i bilo koja druga, bitno je samo da je malo veća i teža). Zatvorite oči i lagano istapkajte predeo između i iznad obrva. Dovoljno je dva minuta. Zatim stavite novčić između obrvi i dišite duboko i lagano. Pokušajte da zamislite kako vaša koža upija kovanicu, pa je izbacuje na površinu. A zatim se potpuno opustite i mirujte dvadesetak minuta. A možete to raditi i pre spavanja. Ponavljajte ovo svakodnenvo i brzo ćete primetiti da je mrštenje nestalo.

Prostock-Studio/gettyimages.com