Kako pravilno ispirati nos ako je zapušen i curi

by | 20 januara, 2024
Kako pravilno ispirati nos ako je zapušen i curi; žena briše nos papirnom maramicom

Odličan način da pročistite zapušen nos je ispiranje. I čini se da je to lako i sigurno, ali da li je baš tako. Kako pravilno ispirati nos iiz beći uobičajene greške.

U poslednje vreme sve je popularnije ispiranje nosa na razne načine. A da li je to korisno i bezbedno? Prvo, prilikom ispiranja, nazalna sluzokoža se navlaži, što je važno kod suvog vazduha zbog zagrevanja zimi. Drugo, mehaničko čišćenje nosa ne uklanja samo čestice prašine, već i patogene mikroorganizme (viruse, bakterije).

 

Kako odrediti svoju idealnu težinu

Uprkos relativnim prednostima, ljubitelji „ispiranja nosa“ često postaju pacijenti otorinolaringologa. Činjenica je da prilikom ispiranja nosa voda pod pritiskom ulazi ne samo u nos, već i u nazofarinks, slušnu cev, sinuse. A to može da izazove ozbiljne probleme, naročito kod male dece. Zato morate biti veoma pažljivi kada ispirate nos.

Kako pravilno ispirati nos i čime

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Arundhati Baitmangalkar (@arundhati_baitmangalkar)

Da bi se sprečile greške i neugodne nuspojave nepravilnog ispiranja nosa, važno je pravilno odabrati sredstvo kojim ćete ispirati nos. Postoje dve glavne vrste slanih rastvora: fiziološki i hipertonični. Razlikuju se u koncentraciji soli u rastvoru. Fiziološki (normotonični, izotonični) rastvori, 0,9% rastvor – odgovaraju normalnom salinitetu sluzi i koriste se za sprečavanje isušivanja sluzokože.

Hipertonični slani rastvori ublažavaju oticanje sluzokože i poboljšavaju odliv iz sinusa zbog visoke koncentracije soli u nosnoj šupljini. To se dešava zbog prirodnih fizioloških procesa: tamo gde ima više soli, voda teče tamo. Zbog toga tečnost napušta tkiva i sinuse i ulazi u lumen nosne šupljine. Ali prekomerna upotreba hipertoničnog rastvora (najčešće u obliku spreja) može da izazove isušivanje sluzokože nosa.

Kako ispirati nos pomoću šprica

Suština metode je jednostavna – sipate fiziološki rastvor u jednu nozdrvu. Dok prolazi kroz nosnu šupljinu u drugu nozdrvu, ispire sluz i bakterije. Špric možete kupiti u apoteci.

Napravite fiziološki rastvor

Ako izaberete gotov fiziološki rastvor, preskočite ovaj korak. U suprotnom, pripremite običan fiziološki rastvor. Počnite sa 1-2 čaše tople destilovane ili prokuvane vode da biste sprečili infekciju. Dodajte 1/4-1/2 kašičice soli i prstohvat sode bikarbone. Ratvor ne sme da bude vruć, već mlak ili sobne temperature.

Zauzmite pravu poziciju

Nagnite se napred preko umivaonika pod uglom od oko 45 stepeni. Nagnite glavu tako da jedna nozdrva bude okrenuta prema umivaoniku. Ne zabacuj glavu unazad.

Ušpricajte slani rastvor u nozdrvu

Stavite vrh šprica na početak nozdrve. Držeći usta otvorena, istisnite sadržaj iz šprica.  Zapamtite da treba da dišete na usta, a ne na nos.

Pustite da rastvor iscuri

Slana voda će proći kroz jednu i izaći kroz drugu nozdrvu (a možda i kroz obe istovremeno i kroz usta). Samo ispljunite rastvor – nemojte ga gutati. Ali ako se desi da progutate malo fiziološkog rastvora, to neće naštetiti vašem zdravlju, ne brinite.

Izduvajte nos i ponovite

Nežno izduvajte nos da biste uklonili preostali rastvor. Ponovite postupak sa drugom nozdrvom.

Kada ne treba da ispira nos

Sad znate kako se pravilno ispira nos fiziološkim rastvorom. Ispiranje može biti od koristi ljudima koji imaju probleme sa sinusima, alergije, prehlade, pa čak i simptome gripa. Može pomoći i odraslima i deci. A mnogi ovu metodu koriste svakodnenvo u preventivne svrhe. Međutim, ispiranje nosa u kućnim uslovima ne preporučuje se ukoliko imate infekciju uha ili devijaciju nosa.

Kako drugačije ublažiti začepljenost nosa bez ispiranja

  1. Koristite ovlaživače vazduha u svakoj prostoriji.
  2. Pijte 1,5-2 litre vode svakog dana, jer voda pomaže u rastvaranju sluzi.
  3. Spavajte na dva jastuka, tako da vam glava bude podignuta kako biste lakše disali dok spavate.
  4. Stavite topli oblog na područje nosa da biste ublažili nelagodnost i otvorili sinuse.

Kako odrediti svoju idealnu težinu

Paul Bradbury/gettyimages.com