Kako promene vremena utiču na zdravlje

by | 29 avgusta, 2023
Kako promene vremena utiču na zdravlje

Kako promene vremena utiču na zdravlje najbolje znaju meteoropate koje se uopšte ne raduju proleću i jeseni.

Nagle promene vremena, kao što su varijacije u temperaturi, vlažnosti vazduha, pritisku, vetru i drugim meteorološkim faktorima, mogu imati značajan uticaj na zdravlje ljudi. Posebno na one koji već pate od hroničnih bolesti. Ova pojava se često naziva “meteoropatijom” i može uzrokovati različite simptome i nelagodnosti kod osetljivih osoba.

Medicyst®

Kako promene vremena utiču na zdravlje: Bole i kosti i mišići

Hronični bolesnici, kao što su osobe sa hipertenzijom, artritisom, migrenom, hroničnim bolovima u leđima ili plućnim oboljenjima, mogu biti posebno podložni uticaju meteoropatije. Evo nekoliko načina na koje nagla promena vremena može uticati na njih:

 1. Bolovi i nelagodnosti: Povećane oscilacije u temperaturi i vlažnosti vazduha mogu uzrokovati promene u pritisku unutar tkiva. To može pojačati bolove i nelagodnosti kod osoba koje već imaju hronične bolove.
 2. Pogoršanje respiratornih problema: Promene u vlažnosti i temperaturi vazduha mogu otežati disanje osobama s plućnim bolestima kao što su astma ili hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP).
 3. Promene u krvnom pritisku: Nagli padovi ili porasti atmosferskog pritiska mogu uticati na krvne sudove i prouzrokovati promene u krvnom pritisku. To može biti posebno rizično za osobe s hipertenzijom.
 4. Glavobolje i migrene: Promene u pritisku vazduha i temperature mogu izazvati glavobolje i migrene kod osoba koje su već sklone ovim problemima.
 5. Narušavanje mentalnog zdravlja: Meteoropatija može imati i uticaj na mentalno zdravlje, izazivajući promene u raspoloženju i energetskom nivou.

Ako ste meteoropata

Da biste se izborili s meteoropatijom i ublažili njen uticaj na zdravlje, evo nekoliko saveta:

 • Pratite vremensku prognozu: Budite svesni nadolazećih promena u vremenu i prilagodite svoje aktivnosti i terapije prema tome.
 • Ne preskačite propisanu terapiju: Hronični bolesnici treba da se pridržavaju svojih redovnih terapija i saveta lekara.
 • Pijte dovoljno vode: Pijte dovoljno vode, posebno tokom vremenskih promena, kako biste održavali odgovarajući nivo hidratacije.
 • Pravilna ishrana: Uravnotežena ishrana bogata vitaminima i mineralima može pomoći u održavanju jačeg imunološkog sistema i bolje otpornosti na meteorološke promene.
 • Fizička aktivnost: Redovno vežbanje može pomoći u održavanju opšteg zdravlja i poboljšati toleranciju na promene vremena.
 • Opustite se: Tehnike opuštanja kao što su meditacija, duboko disanje i joga mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti izazvane meteoropatijom.
 • Konsultujte lekara: Ako primetite da se vaši simptomi pogoršavaju tokom određenih vremenskih uslova, razgovarajte sa svojim lekarom.

Važno je napomenuti da reakcije na meteoropatiju mogu varirati od osobe do osobe. Zato je  važno slušati svoje telo i prilagoditi svoje navike u skladu sa svojim potrebama i zdravstvenim stanjem.

Sadržaj pružen na www.lepotaizdravlje.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.

Medicyst®

PeopleImages/gettyimages.co.uk