Umesto dijeta i vežbanja: Kako smršati pomoću saune

by | maj 14, 2024
Umesto dijeta i vežbanja: Kako smršati pomoću saune

Kako smršati pomoću saune i može li ona zaista da zameni pravilnu ishranu i vežbanje, saznaćete u ovom članku.

Sauna je jedna od popularnih vrsta rekreaciješirom sveta. Veruje se da boravak u sauni pomaže ne samo da se opustite, već i da poboljšava metabolizam i oslobađa telo od toksina. Mnogi veruju da saune mogu ubrzati mršavljenje te da ih treba redovno posećivati ako želite da se oslobodite viška kilograma.

Kako smršati pomoću saune i koje su najpopularnije saune

1. Turska sauna ili hamam

Njena osnova su mermerni zidovi, podovi i ležajevi koji su zagrejani na 50 stepeni, ispod kojih izlazi vrela para. Ovde vazduh ima 100% vlažnost, što dobro otvara pore i izuzetno je popularna širom sveta, ne samo u Turskoj.

2. Finsko kupatilo

Ovaj tip saune podrazumeva malu posebnu prostoriju u kojoj se grejanje odvija bez pare, sa suvom toplotom.

3. Ruska sauna

Izuzetno popularna. Peć na drva zagreva kamenje, koje se zatim natapa hladnom vodom, koja se pretvara u paru. Tako se u parnoj sobi stvara željena temperatura, što izaziva znojenje, otvara pore, ubrzava cirkulaciju limfnog sistema.

U ruskoj sauni obavezno se koriste metlice od grana breze ili bora. Potrebni su za specifičnu masažu svih delova tela određenim redosledom (ovo je važno) kako bi se značajno poboljšala cirkulacija krvi, očistila pluća, ojačao imunološki sistem.

Koje su sve prednosti saune

Kada se parite, pore se otvaraju, što omogućava vašem telu da se oslobodi toksina, štetnih mikroorganizama koji žive na koži i u njenim porama. Fitoncidi sadržani u metlama utiču na značajan broj patogenih mikroba. A eterična ulja koja oslobađaju lišće, grane i iglice metle svojim antioksidativnim svojstvima blagotvorno deluju na organizam, usporavajući proces starenja.

Korisno je da se polijete hladnom vodom nakon parenja ili uđete u hladan bazen. Kontrast temperature pospešuje metabolizam i pomaže u jačanju imunološkog sistema. Telo se postepeno navikava i lakše podnosi promene. Ali izuzetno je važno pristupiti ovom pitanju odgovorno.

Ako redovno vežbate očvršćavanje, onda vam kontrastne temperature neće štetiti. Ali, budite oprezni ako imate bolesti kardiovaskularnog sistema, jer nagla promena temperature može izazvati tahikardiju ili hipertenzivnu krizu.

Kako saune utiču na gubitak težine

Mnogi ljudi smatraju saunu načinom da izgube težinu, ali ipak ne treba očekivati čuda. Pravilno korišćenje saune zaista će ubrzati metabolizam, pospešiti eliminaciju toksina, ojačati kardiovaskularni sistem, ubrzati protok limfe kroz telo… Ako ste pod velikim stresom i nije vam strano prejedanje na nervnoj bazi, onda saun amože mnogo da pomogne.

Jer deluje umirujuće i opuštajuće. Naravno, nije dovoljna samo jedna poseta sauni. Ako vam to prija i odlazite češće u sanu, definitivno ćete primetiti rezultate. I ne biste verovali koliko male izmene u ishrani (ne mislimo na konkretnu dijetu) mogu da smanje obim tela. A nećete ih ni primetiti. Samo ih uvodite korak po korak.

Ko ne sme da ide u saunu

Ne mogu svi da idu u saunu, a naročito ne osobe koje se suočavaju sa nekim od navedenih zdravstvenih problema:

 • Nedavne operacije;
 • Bilo koji inflamatorni proces, uključujući akutnu respiratornu virusnu infekciju i akutne respiratorne infekcije – povišena telesna temperatura;
 • Prisustvo zaraznih bolesti;
 • Osip na koži;
 • Prisustvo mentalnih i neuroloških poremećaja;
 • Opekotine od sunca;
 • Posle bilo kakvih kozmetičkih procedura, ne bi trebalo da idete u saunu najmanje dve nedelje (a ponekad i više).
 • Hipertenzija (visok krvni pritisak);
 • Kardiovaskularne bolesti, kao što su: bolesti srca, miokarditis, prethodni srčani ili moždani udar, ishemijska bolest srca;
 • Tuberkuloza, pneumonija;
 • Maligne bolesti;
 • Epilepsija;
 • Teški oblici dijabetes melitusa itd.
Image Source/gettyimages.co.uk