Zamke brzog mršavljenja: Da li je loše naglo izgubiti težinu

by | februar 28, 2024
Zamke brzog mršavljenja: Da li je loše naglo izgubiti težinu; žena stoji ispred ogledala i rukom pridržava preveliku trenerku

Izbegnite zamke brzog mršavljenja. Brz, kratkoročni gubitak težine može dovesti do gubitka mišićne mase, nedostataka hranljivih materija ili kamena u žuči.

Normalno je da želite da smršate što je brže moguće. Ali verovatno vam je rečeno da je bolje gubiti težinu sporim, stabilnim tempom. To je zato što većina studija pokazuje da je veća verovatnoća da će ljudi koji sporo mršave zadržati težinu na duži rok. Koje su štetne posledice brzog mršavljenja?

Koje su zamke brzog mršavljenja

Iako je brzo mršavljenje primamljivo, obično se ne preporučuje. Dijeta koja promoviše brz gubitak težine često sadrži vrlo malo kalorija i hranljivih materija. Ovo može da vas izloži riziku od mnogih zdravstvenih problema, posebno ako sledite dijetu za brzi gubitak težine duži vremenski period. Evo nekoliko rizika od prebrzog gubitka težine:

Članak se nastavlja posle reklama

Možete izgubiti mišiće

Gubitak težine nije uvek isto što i gubitak masti. Iako vam ishrana sa veoma niskim sadržajem kalorija može pomoći da brzo izgubite težinu, veliki deo težine koju izgubite može doći od mišića i vode. Dakle, ako brzo mršavite, rizikujete da izgubite mišićnu masu.

Brzo mršavljenje može usporiti metabolizam

Prebrz gubitak težine može usporiti vaš metabolizam koji određuje koliko kalorija sagorevate svakog dana. Sporiji metabolizam znači da sagorevate manje kalorija dnevno. Nekoliko studija otkrilo je da brzo gubljenje težine unosom manjeg broja kalorija može dovesti do toga da sagorite do 23% manje kalorija dnevno.

Dva razloga zbog kojih metabolizam opada na ishrani sa veoma niskim sadržajem kalorija su gubitak mišića i pad hormona koji regulišu  metabolizam, kao što je hormon štitne žlezde. Nažalost, ovaj pad metabolizma može trajati dugo nakon što završite sa dijetom.

Članak se nastavlja posle reklama

Može izazvati nutritivne nedostatke

Ako ne unosite dovoljno kalorija redovno, možda ćete biti u opasnosti od nutritivnog nedostatka. To je zato što je teško unositi dovoljno važnih hranljivih sastojaka kao što su gvožđe, folna kiselina i vitamin B12 na niskokaloričnoj dijeti. Ovo su samo neke od posledica manjka nutrijenata:

  1. Gubitak kose: Kada unosite premalo kalorija, vaše telo možda neće dobiti dovoljno hranljivih materija za podršku rast kose, što može izazvati njeno opadanje.
  2. Ekstremni umor: Sasvim je moguće da ne unosite dovoljno gvožđa, vitamina B12 i folata ako držite dijetu koja za cilj ima brzo mršavljenje. Kao posledica javljaju se malkorvnost i hronični umor.
  3. Slabljenje imuniteta: Nedovoljan unos hranljivih materija može oslabiti imunološki sistem i povećati rizik od infekcija.
  4. Slabe i lomljive kosti: Može biti uzrokovano nedostatkom vitamina D, kalcijuma i fosfora u ishrani. Na sreću, nedostatak u ishrani možete izbeći tako što ćete jesti ishranu bogatu celom, neprerađenom hranom. Ova hrana sadrži manje kalorija po gramu i takođe je prilično zasitna, što vam može pomoći da izgubite težinu.

Može izazvati kamen u žuči

Žučni kamenčići su stvrdnuti komadi materijala koji se formiraju unutar žučne kese. Oni mogu biti bolan neželjeni efekat prebrzog gubitka težine. Žučna kesa oslobađa probavne sokove koji omogućavaju varenje masne hrane. Ako ne jedete mnogo hrane, onda vaša žučna kesa neće morati da oslobađa probavne sokove. Kamen u žuči može se zaglaviti unutar otvora žučne kese i izazvati jak bol i probavne smetnje.

Članak se nastavlja posle reklama
mapo/gettyimages.co.uk