Omiljeni gost letnje trpeze – maline!

by | 14 jula, 2020
Maline, Lepota i zdravlje

Od svog raznolikog bobičastog voća, upravo su maline te koje uvek privlače pažnju – što zbog svog predivnog ukusa, što zbog obilja nutrijenata koje sadrže. Jedini nedostatak ovih ukusnih plodova jeste taj što se brzo pojedu. A ako se pitate zašto bi još trebalo da jedete maline, odgovor glasi: pre svega, zato što sadrže visok procenat antioksidansa. Zahvaljujući tome, one neutrališu dejstvo slobodnih radikala u organizmu, sprečavaju ćelijska oštećenja, kao i oksidativni stres.

Jedan od antioksidansa tipičnih za bobičasto voće, pa i za maline, jeste elagitanin. On je poznat po tome što čuva arterijske zidove i snižava krvni pritisak. Postoje pretpostavke i da sprečava nastanak karcinoma i srčanih oboljenja, ali to još uvek nije naučno potvrđeno. Antocijani, biljni pigmenti, malini daju prepoznatljivu, jarkocrvenu boju, a ova jedinjenja su blagotvorna za kardiovaskularni sistem – sprečavaju upale krvnih sudova, kao i gubitak njihove elastičnosti. (Pročitaj: Kolačići sa čokoladom: Recept od samo pet sastojaka)

Maline, Lepota i zdravljeMaline su niskokalorične, a veoma ukusne

Najveći procenat malina čini voda (oko 86%), zatim ugljeni hidrati (12%), a ostatak ide na proteine (1,2%) i masti (0,65%). Samo 100 grama tog slatko-kiselog voća obezbediće skoro polovinu preporučene dnevne doze vitamina C, što je, imajući u vidu to koliko su ukusne, zaista sjajna vest! Pored vitamina C, doduše u znatno manjoj meri, maline sadrže i vitamine B i E. Od minerala, treba pomenuti magnezijum i kalijum. (Pročitaj: Sočno je, ukusno i zdravo! Otkrijte zašto je još dobro da jedete ovo slatkasto voće)

Maline su niskokalorične, tako da su one često na tanjiru i onih koji pokušavaju da koriguju svoju telesnu težinu. Istraživanja su pokazala da, zbog ketona koje sadrže, maline snižavaju nivo šećera u krvi, ubrzavaju metabolizam i sprečavaju gomilanje masnoća. One su, baš kao i ostalo bobičasto voće, prikladne za one koji su na keto dijeti, pa vode računa o unosu ugljenih hidrata. Još jedna prednost tog voća jeste i to što ono sadrži vlakna. Upravo su zato maline važne i za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema i rad creva. (Pročitaj: Otkrijte tajni sastojak borbe protiv viška kilograma)

Malina je rado viđeno voće ne samo na trpezarijskom stolu već i na etiketama kozmetičkih proizvoda. Naime, zahvaljujući sposobnosti da podstiče proizvodnju kolagena, ona se često nalazi u sastavu preparata za negu kože.

Maline, Lepota i zdravlje

U narodnoj medicini, pored ploda, primenu u lečenju nalaze i osušeni listići maline. Oni se, u vidu čaja, koriste za različite ginekološke i urinarne tegobe.

Sezona svežih malina je, nažalost, ograničena na kratak period, a zbog osetljivosti i nežne strukture, plodovi se lako nagnječe i brzo počinju da trule. Pa ipak, zaleđene maline možete kupiti tokom cele godine, a posebno je značajno to što se antioksidansi ne gube čak ni nakon zamrzavanja plodova. Dakle, nije loše znati da je i zaleđena malina podjednako zdrava kao i ona sveža. (Pročitaj: Isprobajte tri fenomenalna, osvežavajuća bezalkoholna koktela)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.