Multivitaminski suplementi: Da li su nam zaista potrebni?

by | 20 juna, 2022
Multivitaminski suplementi

Multivitaminski suplementi su sve popularniji, a nas je zanimali da li bi zaista trebalo da ih konzumiramo. Evo i šta smo saznali… 

Mnogim ljudima, uzimanje suplemenata multivitamina predstavlja dnevnu velnes rutinu. A s porastom personalizovanih proizvoda, pristup ovakvim suplementima je dostupnije više nego ikada. Ipak, sve te opcije i te kako mogu da budu zbunjujuće. Šta su multivitamini? I da li su zaista svima potrebni? Ovo su samo neka od pitanja na koje smo pokušali da pronađemo odgovor.

Multivitaminski suplementi

Multivitamini generalno predstavljaju kombinaciju različitih vitamina ( i minerala) koji nam obezbeđuju dnevne potrebe za tim nutrijentima. Neki od njih sadrže esencijalne vitamine, dok postoje i varijante, u zavisnosti od toga šta je kome neophodno (trudnice, deca…).

Ipak, stručnjaci upozoravaju da multivitamini nisu magične pilule i da neće udovoljiti sve nutritivne potrebe našeg organizma. Stoga, savet je da se ne oslanjamo na njih, kako bismo ostali zdravi.

Kao i sa bilo čim drugim, i sa suplementima vitamina potrebno je biti oprezan.

Multivitaminski suplementi i uticaj na organizam

Uprkos svim savetima, pre svega važno je naglasiti da nas multivitaminski suplementi neće učiniti energetskim superheroja niti ćemo dobiti instant rešenje za ten. Multivitamini nam osiguravaju neophodne nutrijente koje ne dobijamo putem hrane.

Ko treba da uzima multivitaminske suplemente?

Osim ukoliko ne planirate trudnoću, već ste u drugom stanju ili je nalaz krvi pokazao da vam nedostaju određeni nutrijenti, multivitamini vam nisu potrebni. Istraživanja su pokazala da ovi suplementi neće ojačati naš imuni sistem. Pored navedenih kategorija, multivitamini se preporučuju osobama s lošim prehrambenim navikama, osobama koje imaju probleme sa digestivnim traktom (usled operacije ili Hronove bolesti), kao i starijim pojedincima. Isto tako, multivitamini su neophodni ukoliko ste vegan ili vegeterijanac.

Nuspojave multivitaminskih suplemenata

Uzimanje ovih suplemenata na svoju ruku može da dovede do disbalansa određenih nutrijenata, odnosno do pojave manjka ili viška određenog vitamina (i/ili minerala!).

Uz sve to, određene grupe ljudi bi trebalo da izbegavaju određene vitamine. Na primer, trudnice ne bi trebalo da uzimaju suplemente vitamina A. Dalje, prevelik unos gvožđa dovodi do bolova u stomaku, dok suplementi vitamina K, u prevelikim dozama, mogu da izazovu začepljenje krvnih sudova.

Stoga, pre konzumiranja neophodno je posavetovati se sa lekarom. 

lepotaizdravlje.rssupitchamcsdam/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.