Najčešći simptomi policističnih jajnika

by | april 10, 2019

Jajnici su polni organ zadužen za reprodukciju, ali i održavanje ravnoteže polnih hormona koje proizvodi. Oni regulišu menstrualni ciklus, omogućavaju sazrevanje i otpuštanje jajnih ćelija, te proizvode hormone estrogen i progesteron. Sindrom policističnih jajnika, osim što uzrokuje neplodnost, može dovesti i do niza drugih problema… 

PCOS – policistični jajnici je sindrom gde varira veličina jajnika i gde se može uočiti niz sitnih folikula povezanih međusobno, a čija je veličina maksimalno od 7 do 8 mm u prečniku.

Ovaj sindrom se javlja kod oko tri odsto adolescentkinja i odraslih žena. Može se pojaviti već sa prvom menstruacijom, a kod mladih devojaka se relativno često postavlja dijagnoza PCOS kod problema neredovnih ciklusa za vreme puberteta.

Poremećen menstrualni ciklus

Menstrualni ciklusi kod obolelih obično su bez ovulacije, odnosno bez mesečnog sazrevanja jajne ćelije (anovulatorni ciklusi) što može da bude uzrok obilnih funkcionalnih krvarenja. Hronična anovulacija, s nepravilnim menstrualnim krvarenjima, njihovim višemesečnim ili potpunim izostankom (amenoreja) najjansiji su pokazatelj postojanja policističnih jajnika, kao i povišen nivo muških polnih hormona (androgena).

Obolele žene moraju redovno ići na kontrole i lečiti se tokom celog života, jer je ova bolest povezana s nizom rizika, kao što su: anemija, različita krvarenja iz materice, spontani pobačaji (2-3 puta češći), kansija menopauza, poremećaj količine masnoća u krvi, bolesti srca i krvnih sudova, povišen krvni pritisak, rizik od obolevanja od raka endometrijuma i jajnika… Sindrom policističnih jajnika usko je povezan s neosetljivošću na insulin, zbog čega je učestalije obolevanje od šećerne bolesti. Rizik za nastanak dijabetesa povišen je za čak 16 odsto.

Promene na koži i kosi Ženama sa sindromom policističnih jajnika često su hormoni neuravnoteženi, a usled povišenog muškog polnog hormona dolazi do pojačane maljavosti na telu i licu, te i do pojave akni, kao i opadanja kose na temenu.

Takođe, može doći i do promene u pigmentaciji kože, odnosno do pojave tamnih fleka u pregibima kože vrata, pazuha i prepona.

Gojaznost

Policistične jajnike može izazvati neuravnoteženost nivoa hormona koja umanjuje delovanje insulina, usporava metabolizam i izaziva želju za unošenjem šećera i ugljenih hidrata zbog čega posledično dolazi do gojaznosti, i to naročito u predelu stomaka. Čak 60 odsto žena sa ovim sindromom ima poremećaj telesne težine.

Neplodnost

Nemogućnost ostajanja u drugom stanju može biti jedan od prvih znakova PCOS zbog kojih se pacijentkinja obraća lekaru. Brojne studije pokazale su da gubitak svega 10 do 15 odsto telesne težine poboljšava funkciju jajnika i dovodi do pojave ovulacije i pojave redovnih menstruacija što olakšava spontanu trudnoću.Upravo zato, obolelim ženama koje žele da ostanu u drugom stanju, savetuje se konzumiranje obilnog doručka i malih obroka za večeru što reguliše nivo insulina, ali i višak kilograma.

Alternativno lečenje

Alternativne metode lečenja podrazumevaju zdravu ishranu i promene loših životnih navika. Preporučuje se konzumiranje hrane bogate osnovnim masnim kiselinama, proteinima, i fitoestrogenom. U dnevnu ishranu uključite puno žitarica, voća i povrća, proteina, kontrolišite unos ugljenih hidrata i masti. Kontrolišite unos kalorija, duže žvaćite hranu i sačekajte 20 minuta posle obroka da vidite da li želite da jedete nešto slatko. Biljke poput agnusa castusa i čili začin delotvorne su u regulisanju krvnog pritiska.

Uz mršavljenje važni su i drugi faktori načina života kao što je fizička aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola i usvajanje zdravog načina života. Obavezno doručkujte kako biste aktivirali metabolizam, pijte puno tečnosti i redovno se rekreirajte. Opustite se i pronađite način kako da se oslobodite stresa koji utiče na nivo hormona u organizmu. Ukoliko je potrebno, za smanjenje stresa idite i na psihoterapije.

Pročitajte i….Da li se pravilno brinete o intimnom zdravlju

Autor: N.M.

Foto: Thinkstock

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.