Najsavremenije metode lečenja: Šta je lokomat i kako robot može može pomoći u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji

by | maj 18, 2022
Lokomat
Lokomat je vodeći svetski medicinski uređaj, čija je namena vraćanje funkcionalnosti donjih ekstremiteta odraslih pacijenata i dece. Sve što treba da znate o ovom uređaju, makar za početak, saznali smo u Rehabilitacionom centru Drugi korak, koje je za sada jedina ustanova u Srbiji u kojoj se koristi ovaj inovativni aparat.
  • Šta je zapravo lokomat?

Lokomat je robotizovani sistem za vežbanje, učenje i korekciju hoda narušenog neurološkim, mišićnim i koštanim poremećajima. Može se prilagoditi svakoj osobi pojedinačno i pružiti terapiju progaramiranu na osnovu ličnih potreba i stanja svakog pacijenta ponaosob.

Pored toga što se na lokomatu strogo kontroliše tok rehabilitacije i njen intenzitet, ovaj robotski uređaj u velikoj meri povećava motivaciju pacijenata, a naročito dece, putem vizuelnih sadržaja koji podstiču učešće u rehabilitaciji.

Lokomat na najsavremeniji način stimuliše pacijente da uspostave nove i povrate izgubljene šeme funkcionisanja lokomotornog aparata, koje kroz veliki broj ponavljanja bivaju uslovljene kao fiziološke.

Lokomat u svakom pogledu doprinosi bržem i efikasnijem oporavku.

  • Kome se preporučuje upotreba lokomat robota? Kojim pacijentima on može pomoći?

Lokomat može pomoći osobama sa smetnjama u funkcionisanju lokomotornog aparata, koje su izazvane bilo fizičkim ili neurološkim problemima. Naročito se preporučuje u rehabilitaciji pacijenta nakon moždanog udara, Parkinsonove bolesti, multiple skleroze, spinalne mišićne atrofije, ugradnje endoproteza, povrede kičmene moždine, kao i mnogih drugih bolesti i stanja, a naročito kod dece sa cerebralnom paralizom.

  • Kako biste opisali prednost terapije na lokomatu, u poredjenju sa standardnom terapijom?

Prednost rapije u lokomat ortozi ogleda se u tome što se za pacijenta na bezbedan način stimuliše i ponavlja fiziološki pokret, koji je strogo kontrolisan kompjuterom samog uređaja, bez odstupanja u rasteretnom položaju.

Rasterećenje i zadaci koji se pred pacijenta postavljaju u toku tretmana promenljivi su u zavisnosti od faze rehabilitacije u kojoj se pacijent nalazi.

  • Kakva su dosadašnja iskustva pacijenata?

Kada ljudi nakon određenog životnog perioda, koji se vrlo često meri godinama, stanu na svoje noge i naprave prve korake, osećaj je neverovatan, gura ih napred i podstiče da postignu maksimum svog oporavka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Drugi korak (@drugi_korak)

  • Gde se u Srbiji primenjuje terapija na lokomat robotu?

S ponosom možemo da kažemo da je centar Drugi korak na Novom Beogradu, u ulici Vladimira Popovića 48, jedino mesto u Srbiji gde se izvodi terapija na aparatu lokomat, kompanije Hocoma sa fizioterapeutima koji su sertifikovani za njegovu upotrebu.

  • Postoji li plan za pacijente kojima je potrebna finansijska pomoć, kako bi svi kojima je to potrebno mogli da priušte rehabilitaciju na lokomatu?

Naš imperativ je pomoći deci, stoga smo pokrenuli akciju besplatnih promo terapija za mališane. Cilj je upoznati decu i njihove roditelje sa ovim načinom lečenja, koje je za mnoge do sada bilo nedostižno. Otvoreni smo za saradnju sa svim humanitarnim organizacijama, kako nasi građani više ne bi morali da odlaze u inostranstvo da bi dobili ovakav vid lečenja.

Pročitajte i… Kako sam ispravila kičmu i povratila samopouzdanje

PR / Drugi korak