Budite sebi prioritet: Zdravo je i nije sebično

by | 4 marta, 2020
srecna devojka lepota

Budite sebi prioritet, jer biti u prvom planu na pola sata u toku dana, nije sebičnost. To je najboja stvar koju za sebe možete dugoročno da uradite.

Svaka žena koja je majka, supruga, ćerka, prijateljica, treba da odvoji deo dana u kome će biti sama. Odvojena od svih i posvećena samo sebi. Tako će obnoviti snagu, smanjiti konstantni stres, biće kvalitetnija osoba i imaće kvalitetnije odnose sa okolinom.

devojka lepota sreca

Budite sebi prioritet jer od toga zavisi vaše zdravlje

Stres i nedostatak sna slabe vaš organizam, pa postajete podložnije raznim zdravstvenim problemima i bolestima. Često same sebe previše opteretite svakodnevnim obavezama da ne možete da pronađete ni pola sata za odmor, a da ne pričamo o hobiju koji bi vas razveselio i relaksirao. Zbog toga na kraju patite i fizički i psihički.

Budite sebi prioritet – posao uvek može da sačeka

Posao nikada ne sme da vam postane prioritet i središnja tačka oko koje se sve vrti u vašem životu. Radne obaveze moraju da čekaju kada su u pitanju važne stvari. Nemojte da odlažete odlazak kod lekara zbog posla i da se uveravate kako se ništa važno neće deseti ako propustite neki pregled kod specijaliste. Možda vam se čini da neki projekat na kom radite zahteva 100 posto vaše pažnje pa na njega trošite i svoje slobodno vreme, ali  to je pogrešan korak koji mnogi prave. Posao je posao, a slobodno vreme koristite kako biste se odmorili od njega.

devojka oci lepota

Ljubavna veza će vam biti kvalitetnija ako ste sebi prioritet

Nema ništa loše u tome da vodite računa o potrebama partnera, ali ako to radite na štetu svojih potreba, vaša veza će izgubiti na kvalitetu. Ako ne naučite jasno i glasno izražavati svoje sumnje, osećaje i želje, posle kraćeg vremena osetićete se  zanemareno i zapostavljeno.

Bićete bolja majka i prijateljica

Nemojte osjećati krivicu zbog toga što svoje potrebe stavljate ispred potreba drugih. Mislite da vaša porodica ili prijatelji ne primećuju da ste nervozni, umorni, razdražljivi? Oni odlično znaju kada se loše osećate. Ne možemo uvek svi biti sjajno raspoloženi i nervoza je uobičajena stvar. Međutim, kada je u pitanju hronični stres onda smo skloni da preterano emotivno reagujemo i ne vidimo stvari u pravom svetlu.

To može dovesti do brojnih nesporazuma, bespotrebnih rasprava i svađa. Zato pazite na sebe, priuštite sebi svakodnevno barem pola sata povlačenja u svoj svet, opustite misli, udahnute punim plućima i napunite baterije za ostatak dana. Kada ste srećni, onda ste najbolji svojim najdražima.

Budite sebi prioritet i imaćete unutrašnji mir

Nemojte osećati krivicu  zbog toga što svoje potrebe stavljate ispred potreba drugih. Imate potpuno pravo da budete prioritet sebi jer ćete tako postati bolji čovek i ostvariti toliko željeni unutrašnji mir kom svi težimo.

Foto: Guliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.