Iskoristite vreme i skrenite misli: Presadite kućne biljke

by | 19 marta, 2020
presadjivanje priroda

Kako biste prekratili vreme, zaposlili ruke i sredili misli, presadite kućne biljke. Kućne biljke zahtevaju posebnu pažnju i negu. Svaka ima svoje specifičnosti u odnosu na klimatske uslove, sastav zemlje, količinu hranjivih materija i količinu vode.

Saksijsko cveće

Ako su male saksije, kućne biljke nemaju dovoljno hranjivih materija i gladuje, a ako je donji otvor začepljen, voda ne može da otekne i koren počinje da truli. Biljku treba presaditi. Ako je koren počeo da truli, taj deo treba odrezati, na dno posude staviti nekoliko komadića crepa, a zemiji dodati pesak radi bolje drenaže. Najprikladnije vreme za presađivanje sobnih biljaka je proleće, april.

Kako se presađuje biljka

Kućne biljke određene za presađivanje nekoliko dana ne treba zalivati, da bi se zemlja malo osušila. Saksiju uzmemo desnom rukom, a levom stablo biljke s dva srednja prsta leve ruke, te saksiju okrenemo. Lakim udarom rubom saksije o sto izvučemo biljku zajedno sa zemljom. Treba pregledati da li je koren zdrav. Sve korenčiće koji su se razvili izvan zemlje ili su truli treba odrezati oštrim nožem ili makazama, te odstraniti sve suvo lišće i povređene grane.

biljka presadjivanje

Presađivanje cveća

Ovako pripremljenu biljku stavimo u sredinu saksije, pridržavamo levom, a desnom rukom rasplićemo korenčiće i sipamo zemlju i popunjavamo šupljine. Saksija se nekoliko puta protrese da zemlja ispuni sve šupljine uz koren biljke. Pri vrhu saksije ostavi se jedan deo nepopunjen zemljom, da bi se biljka lakše zalivala.

presadjivanje kućna biljka

Nakon presađivanja biljka se dobro zalije i ostavi na suvo i toplo mesto zaklonjeno od sunca. Posebno je važno prvih 8—14 dana pažljivo zalivati biljku. Jedino presađene kaktuse ne treba 4—5 dana zalivati, jer ne podnose vlagu. Presađene biljke ne treba naglo iznositi iz sobe,već ih postepeno navikavati na spoljne uslove, najpre otvaranjem prozora, a zatim povremenim iznošenjem, pazeći da ne budu direktno na suncu. Preko noći obavezno ih treba uneti u sobu zbog mogućih mrazeva.

Zalivanje biljaka

Na prvom mestu ne treba zalivati vodom uzetom direktno iz vodovoda, nego ustajalom ili kišnicom. Po zalivanju voda mora ovlažiti svu zemlju u saksiji. Zato se zaliva obilno, ali retko.

Zalivanje cveća

Prekomerno zalivanje nije dobro, jer suvišna vlaga šteti korenu, a osim toga zemlja se ispere i voda odnosi hranjive mineralne sastojke. Isto tako nije dobro ni oskudno zalivanje, odnosno zalivanje biljke pomalo svakog dana, jer tada se nakvasi samo gornji sloj zemlje, a donji gde je koren ostaje suv, te biljka trpi od nedostatka vode.U proleće i leto biljku treba zalivati uveče posle zalaska sunca. Leti, kada su velike vrućine, dobro je celu biljku orositi. Lišće fikusa, filodendrona i sličnih biljaka, treba češće prati hladnom vodom.

Biljka i zemljište

Kućne biljke traže zemlju visokih osobina: toplu, laku, propustljivu i bogatu hranjivim materijama. Zato se po potrebi i zahtevima biljke prave različite kombinacije od komposta, ledinske zemlje, lisne zemlje, treseta, vreskove zemlje, zemlje starih gredica, vrtne zemlje, starog zrelog stajskog đubriva i peska.

biljka proleće presadjivanje

Zemlja za cveće

Ledinska zemlja dobija se ako se zajedno sa bušenjem uzme zemlja sa starih pašnjaka, slaže na hrpu i pripremi kao kompost. Lisna zemlja je zemlja istrulog lišća, a možemo je jednostavno dobiti dizanjem gornjeg sloja zemlje u starim šumama. Posebno je kvalitetna zemlja od lišća bukve, javora, lipe, voćki i četinara.

zemlja za presadjivanje

Zemlja hrastovog lišća sadrži dosta tanina i škodi biljkama u posudama. 

Različite biljke zahtevaju i različitu zemlju. Za biljke, koje donosimo iz prirode, najbolje je da stavimo zemlju iz njihovog prirodnog ambijenta. Inače, za većinu biljaka koje gajimo, najbolja je smesa od 4 dela vrtne zemlje, 3 dela lisne zemlje, 2 dela zrelog stajskog đubriva i jednog dela sitnog rečnog peska.

Foto: Guliver/Getty

 

 

 

 

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.