Oslobodite se stresa za samo 15 minuta

by | 3 septembra, 2015

Ponekad nam u toku dana rezerve energije padnu na minimum, pa nismo u stanju da se skoncentrišemo, niti da nastavimo da funkcionišemo. Najčešće je pred nama ostatak dana i gomila nezavršenog posla, pa nam tako ova slabost nikako ne ide na ruku. U tim situacijama ispijamo ko zna koju po redu šoljicu kafe i pribegavamo energetskim pićima, a činjenica je da na taj način ne činimo ništa dobro za svoje zdravlje. Zato je ovaj “tretman” koji vam predstavljamo pravo rešenje koje će vas za samo 15 minuta “restartovati“.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Meditirajte – 3 minuta
Meditacija je veoma blagotvorna zato što smanjuje stres i produžava raspon pažnje. Dovoljno je da je praktikujete tri minuta tako što ćete zažmuriti i fokusirati se samo na disanje. Ako niste u stanju to, možete da uključite neku od vođenih meditacija, stavite slušalice i opustite se.

Užinajte – 5 minuta
Kada se relaksirate meditacijom, pojedite užinu. Najbolje je da ona bude musli sa jogurtom, koji će obezbediti energiju koja vam je potrebna za ostatak dana.

Pročitajte i… Šta možete da uradite kada stres umeša prste?

Smejte se – 2 minuta
Mnogi naučnici su dokazali koliko je smeh blagotvoran za naše zdravlje. On opušta mišiće, jača imuni sistem i snižava krvni pritisak. Ako u blizini nemate neku duhovitu osobu, koja može da vas nasmeje za 2 minuta, onda pogledajte neki smešan video i slobodno se smejte glasno.

Istežite se – 1 minut
Šta god da radite, ustanite na jedan minut i dobro se istegnite, zato što ćete na taj način “osvežiti” mišiće i biće vam lakše da nastavite dalje sa obavezama.

Pročitajte i… 6 razloga zašto je zdravo da spavate goli

Skačite – 1 minut
Bilo bi dobro kada bi taj jedan minut mogli da preskačete vijaču. Ipak, većina nas nije u prilici da tako nešto radi na poslu, ali jeste da ustane i pored stola jedan minut skače kao da preskače konopac. Na taj način se krv brzo pumpa do mozga, smanjuje se stres, a rastu energetske rezerve.

Duboko dišite – 1 minut
Kada uradite ovu brzinsku vežbu, sedite i duboko dišite jedan minut, kako bi vam se puls vratio u normalu.

Radite bilo šta – 2 minuta
Preostala dva minuta iskoristite za jedan kratak razgovor sa prijateljicom, proveravanje svojih društvenih mreža, ili bilo šta što nema veze sa poslom.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.