Nutricionista savetuje: Zaboravite na zimski detoks!

by | januar 13, 2021
saveti nutricioniste

Tokom praznika, poznato je, svi smo okruženi visokokaloričnom, jakom hranom, punom šećera i masnoća. Ali, ukusnom, pa joj je teško odoleti. Upravo stoga, često smo skloni da pribegavamo naknadnoj detoksikaciji organizma u želji da smanjimo posledice uživanja u hrani.

Saveti nutricioniste ipak idu u drugom smeru.

Nutricionista Marija Đurković (nutricionista_mara) i ove srede spremila je za vas savete o zdravoj ishrani. Ovga puta ona vam odgovara da li je treba raditi zimski detoks ili ne i šta detoksikacija znači za vaš organizam.

Ukoliko imate pitanje za nutricionistu ili vas posebno interesuje neki trend u ishrani slobodno se javite na [email protected]

Često pitanje i tema u ovom postprazničnom periodu je „zimski detoks“. To je čišćenje tela od teške hrane kojoj smo se, neki više – neki manje, prepuštali tokom praznika.

Zaboravite na zimski detoks

Molim vas, ne radite to!

Jedina opravdanost detoksikacije jeste medicinska (u slučaju teških trovanja), kontrolisana od strane lekara.

Sami, na svoju ruku i bez potrebe za time, ne treba da pokušavate da „popravite“ ono što naš organizam već radi nezavisno od nas, putem funkcije bubrega, jetre, pa i kože.
Ono što nam je zaista potrebno u ovom periodu godine, to je povratak u ravnotežu. Zapravo, osim letnjeg perioda kada imamo mnogo svežeg voća i povrća na raspolaganju, i za sredinu januara volim da kažem kako je idealno vreme da se krene sa uravnoteženom i zdravom ishranom, jer su mnogi tokom praznika dobili i neki višak koji bi trebalo skinuti, ali pre svega zbog lakoće sa kojom ćete prihvatiti novi jelovnik – nakon svih onih sarmica, pečenja, ruske salate.. 🙂
Promena će vam sigurno prijati, i ako ste pre praznika već hvatali zalet za mršavljenje, verujte mi, sada je pravi trenutak za to.

Marija Đurković