Pitali smo pedijatra: Zašto se javlja pelenski osip i kako ga lečiti?

by | 17 septembra, 2021
Pelenski osip

Pelenski osip je opšti termin koji se koristi za opisivanje svakog inflamatornog kožnog opisa u perianalnoj regiji. Šta možemo preduzeti ukoliko ga primetimo kod svog deteta? Odgovor donosimo u saradnji sa stručnjacima Doktok platforme za besplatne zdravstvene konsultacije.

Piše: Dr Stefan Nikolić, pedijatar

Pelenski dermatitis najčešće je izazivan akutnim iritantnim kontaktnim dermatitisom. Teški slučajevi pelenskog dermatitisa se mogu komplikovati bakterijskom ili gljivičnom infekcijom.

Faktori rizika

 1. Dijareja

 2. Mlečac ili nedavna antibiotska terapija povećavaju rizik od sekundarne infekcije gljivicom Candida albicans.

 3. Rizik pelenskog osipa je veći kod dece hranjene mlečnom formulom, jer je kod njih vrednost pH stolice veći.

Opšta prevencija

 • Često menjanje pelena i pravilna toaleta kože.

 • Pelene bi trebalo menjati na svakih 2 h ili češće, ukoliko je dete imalo stolicu ili je mokrilo.

 • Superapsorbujuće pelene, pelene koje sadrže gel jezgro, održavaju kožu suvom i mogu sprečiti razvoj pelenskog dermatitisa.

 • Pružite bebi vreme bez pelena – kad god ste u prilici, ostavite svoje mališane da budu goli neko vreme. To je prirodan i nežan način da se taj predeo osuši. A kako biste izbegli “nezgode”, postavite veliki peškir ispod njih i igrajte se sa njima dok ne nose pelene.

 • Izbegavajte tesne pelene – veoma uzane pelene sprečavaju protok vazduha u tom predelu i stvaraju vlažno okruženje koje je idealno za osip i iritaciju. Tesne pelene mogu stezati struk i butine bebe što takođe nije dobro.

 • Vazelin i/ili cink oksid efikasna su zaštita perianalne regije protiv iritansa i vlage i sprečavaju nastanak pelenskog dermatitisa.

Pročitajte i… Novi trend odgajanja dece – pelen su out?!

Kako nastaje pelenski osip?

Trljanje mokre pelene o kožu rezultira trenjem, maceracijom i iritacijom. Vlaga kojoj je koža izložena, povećava propustljivost kože i čini je podložnijom oštećenju. Urin povećava pH vrednost, time se aktiviraju enzimi iz fecesa, što takođe stvara oštećenje kože. Usled narušavanja integriteta kože može doći do sekundarne infekcije (Candia albicans, beta hemolitički Streptococcus grupe A i Staphilococcus auerus).

Klinički nalaz

Dobro ograničeni, sjajni, eritematozni plakovi na perianalnoj regiji. Pregled vašeg pedijatra je obavezan zbog diferencijalne dijagnoze seboroičnog dermatitisa, dermatitisa izazvanog kandidom, psorijaze, skabijesa (šuge), granuloma gluteale infantum, alergijskog kontaktnog dermatitisa…

Kada bi trebalo da posetite lekara?

Ako se stanje s osipom ne popravi nakon nekoliko dana korišćenja “kućnih tretmana”, trebalo bi da pozovete lekara. U nekim slučajevima je potreban lek koji se dobija na recept kako bi se pelenski osip povukao.

Vaš pedijatar će pregledati osip ako:

 • Izgleda veoma ozbiljno ili neobično.

 • Postaje sve gore uprkos tretmanima koje ste primenili kod kuće.

 • Krvari, svrbi ili curi nešto u tom predelu.

 • Peče ili boli prilikom uriniranja ili pomeranja creva.

 • Propraćeno je groznicom.

Lečenje

Koža se može nežno očistiti sredstvom za čišćenje ili vlažnim maramicama. Lagano osušiti ili ostaviti na vazduhu da se osuši. Ako je izvodljivo, skinuti pelene i ostaviti kožu da ,,diše“ na vazduhu da ne bi bilo daljeg trenja i kontakta sa vlagom. Preporučuje se mazanje barijernih krema. U slučaju sekundarnih baktrijskih infekcija neophodno je uključiti topikalne antibiotike, a kod kandidijaze treba uvesti terapiju antimikotičnih krema.


Savetuje vas dr Stefan Nikolić, pedijatar

 

Završio Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, a pripravnicki staž objavljao na KCS Urgentni centar hirurgija i DZ Barajevo. Trenutno zaposlen kao pedijatar u DZ Barajevo.

Oblasti interesovanja: pedijatrija, hirurgija, oftalmologija.

Kao stažista i na početku radnog odnosam radio u kovid ambulanti Barajevo (Vranić) u timu imunizacije protiv covida 19.

Radi kao sportski lekar na fudbalskim utakmicama.

Polina Strelkova / iStock via Getty


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.