Polne bolesti se ne prenose samo seksom – evo kako ih još možete dobiti

by | 21 novembra, 2020
polne bolesti

Već godinama ste u vezi sa istim partnerom, niste promiskuitetni i sigurni ste da se on ne viđa sa drugim ženama…Kako je onda moguće da ste dobili polnu bolest? Tako što se one ne prenose samo seksualnim putem, već ih možete dobiti na drugi način. Neki svakodnevni predmeti i aktivnosti koje deluju bezopasno, zapravo mogu preneti viruse, među kojima su i oni koji izazivaju različite polne bolesti. (Pročitaj: Može li ijedna seksualno prenosiva bolest da nestane sama od sebe?)

Deljenje peškira
Mikrobi se najčešće nastanjuju u vlažnim sredinama, a mokar peškir je idealan za to. Da ne biste iskusili neprijatan svrab, peckanje i crvenilo u predelu intimne regije, svoj peškir nikad nemojte pozajmljivati drugima, čak ni kad je u pitanju vaša kuma, sestra ili prijateljica. Umesto da iskoristite tuđ peškir, obrišite se rezervnom majicom ili sačekajte da se nakon treninga ili tuširanja koža sama osuši.

Polne bolesti ne dobijaju se samo putem seksa

Solarijum
Osim što narušava zdravlje kože, solarijum je raj za seksualno prenosive bolesti. Ako ste mislile da će UV zračenje u solarijumu uništiti sve bakterije, prevarile ste se. HPV virus će sasvim sigurno preživeti, a prenosi se kontaktom kože na kožu ili preko zaražene površine.
Donji veš vas neće puno zaštititi jer humani papiloma virus može da živi i na prstima i drugim delovima tela. U svakom slučaju, polne bolesti su samo jedan od razloga zbog kojih treba da zaobiđete solarijum. (Pročitaj: Dermatolozi upozoravaju: Ne isprobavajte opasne tretmane koji mogu oštetiti vašu kožu)

polne bolesti

Brijači
Koliko god bile u frci što pri ruci nemate sopstveni brijač, a pred nosom vam stoji brijač vaše sestre ili cimerke – ne posežite za istim! Tokom brijanja, na koži se stvaraju sitna oštećenja i posekotine koje predstavljaju otvorena vrata za viruse! Putem tuđe krvi koja se zadržala na površini žileta, u svoj krvotok lako možete uneti seksualno prenosivu bolest poput hepatitisa B ili C! (Pročitaj: Kako se rešiti neželjenih dlačica? Donosimo vam detaljan vodič)

Uklanjanje dlaka

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver