8 razloga zašto je tuširanje hladnom vodom bolje

by | 28 novembra, 2023
tuširanje hladnom vodom

Hladne kupke su novi hit u svetu, a ovi tretmani koštaju pravo bogatstvo. Istina je da jednostavno tuširanje hladnom vodom može da vam poboljša zdravlje. Evo kako

Ideja da se dobrovoljno uronite u ledenu hladnu vodu ne zvuči posebno primamljivo. Naročito zimi. Ali kako se ispostavilo, prednosti tuširanja hladnom vodom su nemerljive. Na kraju krajeva, vrhunski sportisti redovno koriste ledene kupke i postoji bezbroj studija koje potkrepljuju benefite ledenog tuša.

Medifem

Poboljšan metabolizam, poboljšanje vašeg mentalnog zdravlja, smanjen nivo stresa, ublažavanje bolova u zglobovima i još mnogo zdravstvenih prednosti: pogledajte šta su stručnjaci imali da kažu u nastavku o tome zašto bi trebalo da razmislite o redovnom tuširanju pod hladnom vodom.

Šta je ledeni tuš?

Hladna terapija je praksa uranjanja u hladnu vodu. Njeno  poreklo može se pratiti još od antičke Grčke i korišćeno je prvenstveno u svrhe opuštanja. Danas,  u ove svrhe koriste se preskupe spa sprave i tuširanje hladnom vodom se propagira kao deo holističkog procesa za poboljšanje našeg opšteg zdravlja.

Ipak, istina je jednostavna  – hladna terapija se može izvesti bez ikakvih ulaganja. Dovoljno je da se tuširate hladnom vodom.

Koje su prednosti tuširanja hladnom vodom?

Smanjuje upalu i oticanje
Smanjuje hronične bolove u zglobovima i bolove u mišićima
Pojačava  imuni sistem
Promoviše opšte poboljšanje zdravlja
Poboljšan metabolizam i zdrav gubitak težine
Poboljšava osetljivost na insulin i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2
Pomaže u borbi protiv simptoma depresije

Kako deluje tuširanje hladnom vodom?

Razmišljajte o tome kao o mini šoku za vaš sistem. Kada ste u hladnoj vodi, vaš mozak je previše zauzet fokusiranjem na uklanjanje neprijatnog osećaja umesto da razmišlja o svim razlozima zbog kojih ste nesrećni ili pod stresom.

Telo ide u reakciju „bori se ili beži“ kada šok hladne vode pogodi naše telo, uzrokujući otpuštanje hormona stresa poput adrenalina i kortizola. Kao odgovor na ove signale, telo počinje sa hiperventilacijom, povećanjem broja otkucaja srca i sužavanjem krvnih sudova. Kada se naša koža prilagodi niskoj temperaturi, dobijamo navalu hormona sreće: dopamin, serotonin i endorfini koji će nas ostavljaju opuštenim i mentalno podmlađenim nakon hladnog tuširanja.

Koji je najbolji način za tuširanje hladnom vodom?

Sporo i postojano je put kojim treba da idete kada se opredelite za tuširanje hladnom vodom. Ljudi treba da počinju sa ovom praksom postepeno, pokušavajući da snize temperaturu vode nekoliko sekundi pred kraj tuširanja, Nakon toga, prelazite na okretanje slavine toplo – hladno sve dok ne počnete da se osećate prijatno pod hladnom vodom.

Idealna temperatura vode za hladno tuširanje je 15 stepeni Celzijusa. Ona dodaje da naučnici koji se bave hladnom terapijom preporučuju tuširanje hladnom vodom popodne ili uveče za najbolje rezultate.

Koliko dugo treba da traje tuširanje hladnom vodom?

Da biste iskoristili sve prednosti hladnog tuša, ne morate da provodite dugo vremena pod hladnim tušem—srećom. Studija iz 2016. godine koja je sprovedena u Holandiji pokazala je pokazala da su oni koji su proveli od 30 do 90 sekundi pod hladnim tušem imali 29 odsto manje slobodnih dana zbog bolovanja u poređenju sa onima koji se uopšte nisu tuširali hladnom vodom.

Koje su mane hladnog tuširanja?

Postoji nekoliko negativnih neželjenih efekata na koje treba obratiti pažnju kada se tuširate hladnom vodom.Produženo izlaganje niskim temperaturama (obično u bilo koje vreme duže od 15 minuta) može povećati rizik od hipotermije, što može izazvati ozbiljna oštećenja nerava i povrede.

Oni sa kardiovaskularnim stanjima, hipertenzijom ili drugim problemima povezanim sa srcem treba da budu oprezni u vezi sa bilo kojim oblikom hlađenja tela i  treba da se konsultuju sa lekarom za najbolji medicinski savet. Tuširanje hlladnom vodom može biti opasno za starije pacijente koji imaju srčana oboljenja i nekontrolisani visok krvni pritisak, i naglašava važnost posete lekaru pre pokušaja u tim slučajevima.

 

Medifem

Pheelings media/istock/gettyimagesplus