Kako na prirodan način podići nivo hormona sreće: Oksitocina, dopamina i serotonina?

by | 6 novembra, 2023
Kako podići nivo hormona sreće

U našem organizmu postoje tri supstance koje zovemo hormonima sreće. Njihov nivo direktno utiče na to kako se osećamo. Zato, da otkrijemo: kako podići nivo hormona sreće: oksitocina, dopamina i serotonina?

Nasuprot verovanju, sreća nije nemerljiva. Ona se itekako može izmeriti nivoom hormona koji su u našem organizmu zaduženi upravo da izazovu taj divan osećaj. To su oksitocin, dopamin i serotonin. Pa, kako onda da podignemo nivo hormona sreće kako bismo se osećali bolje svaki dan?

Šta je sreća?

Pitanje sreće zabrinjava čovečanstvo mnogo milenijuma. Od antičkih vremena, od filozofa Drevne Grčke do savremenih psihologa, pitanje prirode sreće i načina da se ona postigne ostalo je u centru pažnje. Šta je sreća? Kako čovek zna da je srećan? Da li je moguće izmeriti nivo sreće? Koji procesi se dešavaju u telu da bi se čovek osećao srećnim? Sva ova pitanja su složena i višestruka.

Još uvek ne postoji jedinstvena definicija sreće. Psiholozi nastavljaju da proučavaju ovaj koncept. Naučnici traže priliku da izmere sreću, proučavajući u kojim delovima ljudskog tela i koji procesi se dešavaju. Šta je sreća sa stanovišta psihologije i emocija?

U psihologiji se mogu razlikovati dva aspekta sreće:

  • Emocionalno blagostanje je stanje koje osoba doživljava u određenom trenutku kada se dešavaju dobri događaji;
  • Subjektivno blagostanje je pozitivna procena osobe o svom životu i dostignućima uopšte. Ovaj aspekt često služi kao naučna osnova za definisanje sreće i pokazalo se da je prava konstrukcija koja se može izmeriti.

Osoba je u stanju da razlikuje sreću od negativnih emocija (na primer, tuga, strah i bes) i od pozitivnih emocija (na primer, radost i interesovanje). Često je ovo stanje praćeno određenim izrazom lica – osmehom. U ovom trenutku osećamo nalet snage, energije, naši gestovi i izrazi lica postaju aktivniji.

Važno je napomenuti da sreća ima tendenciju da se završi (dolazi do oseke hormona), odnosno da ne traje večno. Upravo tu stupa na snagu  nauka koja nam govori kako na prirodan način da podignemo nivo hormona sreće.

Šta su to hormoni sreće: Oksitocin, dopamin i serotonin?

Takozvane „hormone sreće“ proizvodi telo kao odgovor kada mozak prepozna pozitivne trenutke i fenomene. Oksitocin, dopamin i serotonin igraju važnu ulogu u stvaranju pozitivnih emocija i stanja. Oni regulišu naše raspoloženje i osećaj blagostanja.

Oksitocin se oslobađa kada osećamo poverenje u drugu osobu ili kada shvatimo da nam neko veruje. U ovim trenucima se osećamo prijatno i samopouzdano, jer nismo u opasnosti. Takođe, navala oksitocina se javlja kada osećamo zadovoljstvo zbog pripadnosti grupi (na primer, pevanje u horu, volonterski rad), ili kada poboljšamo ili razvijemo odnos sa drugom osobom. Nalet oksitocina podstiče osećanja samopouzdanja, empatije (sposobnost prepoznavanja emocija i osećanja druge osobe, razumevanja njenog unutrašnjeg stanja) i bliskosti.

Nalet dopamina nastaje kada dobijemo očekivanu nagradu, na primer,  pobedu na sportskom takmičenju ili kompliment. U takvim trenucima naša potreba je zadovoljena. Osećamo unutrašnju udobnost koja nas motiviše da iznova izvodimo radnje kako bismo obezbedili njeno zadovoljstvo.

Nivo serotonina se podiže kada primetimo poštovanje drugih. Zadovoljavanje ove potrebe motiviše nas da preduzmemo radnje koje nam pomažu da „zaradimo“ još više poštovanja od drugih.

Kako podići nivo hormona sreće: oksitocina, dopamina i serotonina?

Razumevanje kako ovi hormoni utiču na nas omogućava nam da tražimo načine da osetimo nalet hormona sreće.

Kako podići nivo oksitocina?

Interakcija sa prijateljima, poznanicima: komunicirajte sa voljenim osobama. Ovo pomaže u izgradnji poverenja.

Fizički kontakt: zagrliti voljenu osobu, bliske prijatelje, igrati se sa kućnim ljubimcima. Fizički kontakt i taktilne senzacije smatraju se jednim od najefikasnijih načina za povećanje nivoa oksitocina.

Društvena aktivnost: Učestvujte u grupnim aktivnostima, bavite se omiljenim hobijem. Ove akcije doprinose porastu ovog hormona.

Verujte u sebe: Izgradite odnose sa drugim ljudima koji će vam verovati.

Kako podići nivo dopamina?

Pravite male korake ka velikom cilju: Podelite veliki cilj na male i ostvarive podciljeve. Kada postignete jedan od svojih podciljeva, to će vam pomoći da se osećate zadovoljnim i motiviše vas da preduzmete dalje korake. Primetite male pobede na putu do velikog cilja i pohvalite se.

Uravnotežite nagrade i trud: Uverite se da imate zdravu ravnotežu između truda koji ulažete i rezultata koje dobijate. Ovo pomaže u održavanju visokog nivoa motivacije. Ova tačka je relevantna i za procenu vašeg rada na poslu i za procenu vaših ličnih dostignuća.

Kako podići nivo serotonina?

Budite ponosni na sebe i svoje uspehe: Slavite svoja dostignuća i budite ponosni na sebe. Pošto je serotonin povezan sa osećanjem poštovanja, možemo pomoći da ga proizvedemo govoreći sebi reči ohrabrenja i ponosa na sopstvene uspehe.

Obratite pažnju na svoj društveni status i uticaj koji imate na druge ljude: obratite pažnju na to kako se drugi ljudi ponašaju prema vama. Kada osetite da vas drugi cene i poštuju, vaše stanje se menja i spremni ste da „pomerite planine“. Serotonin se proizvodi kao odgovor na pozitivne društvene interakcije i pomaže u održavanju emocionalne ravnoteže i osećaja sopstvene vrednosti.

Zaključak: Kako podići nivo hormona sreće: oksitocina, dopamina i serotonina?

Gore predstavljene metode nude načine za povećanje nivoa oksitocina, dopamina i serotonina. Međutim, svaka osoba je jedinstvena, i ono što funkcioniše za jednu možda neće biti najbolje rešenje za drugu. Zato eksperimentišite i pronađite metode koje vam donose najveći osećaj zadovoljstva i sreće. Na kraju krajeva, sreća je individualno putovanje. Svaka osoba može da živi ispunjenijim, prosperitetnijim i zadovoljavajućim životom. Prati tvoj blagoslov.

Medicyst®

Ridofranz/GettyImagesPlus