4 saveta za uspešno prevazilaženje prevelike brige bližnjih za dete

by | 13 decembra, 2016

Svakog utorka, u saradnji sa portalom Sajberuvce, na našem portalu možete čitati tekst koji se bavi decom sa oštećenim sluhom, njihovim razvojem, edukacijom, zaštitom prava i uključivanjem u društvo. Prethodne tekstove pročitajte OVDE, a danas pogledajte 4 saveta za uspešno prevazilaženje prevelike brige bližnjih pri preuzimanju odgovornosti za svoje dete.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Da li konstantno imate osećaj da se dani smenjuju neverovatnom brzinom, da vas ritam melje i da nikako ne uspevate da uhvatite vazduh? Treba vam samo malo da neko zadrži taj žrvanj, da izronite i da na kratko zadržite glavu iznad vode. Ali, mislite da to nije izvodljivo… Ili ipak jeste?Verujete li da je za početak dovoljno da vaši bližnji preuzmu Sajberuvce na sat-dva i omoguće vam da se sastavite i da vidno osveženi nastavite dalje? Naravno, ovde je bitno da budete disciplinovani i ovo vreme isključivo iskoristite za sebe radeći šta vam prija, idealno bi bilo u nekom prostoru odakle se ne vidi i ne čuje porodična atmosfera. Sada još ostaje dogovor sa vašim bližnjim…i baš tu, ponekad ume da zaškripi.

Kao da ne vide u kojoj meri nam je ta pauza potrebna, bližnji umeju da pronađu razne razloge zbog čega smatraju da to nije dobra ideja. Praksa kaže da su najčešći razlozi za takav stav ili nerazumevanje značaja ovakvih pauza za roditelje Sajberuvaca ili strah od nepoznatog tj. prevelika brižnost prema samom Sajberuvcetu.

Insistiranje sa bilo koje strane bez istinskog razumevanja pozicija, može dovesti do frustracija da li roditelja, da li bližnjih ili pak samog Sajberuvceta. U pozitivnom razrešavanju situacije na sveopštu korist, mogu vam pomoći sledeći koraci:,

#1 Iskren razgovor

Potrudite se da razumete razloge druge strane, kao i da ona razume vaše potrebe. Da bi se napravio čist osnov za dalje napredovanje i rešavanje situacije na obostrano zadovoljstvo najvažnije je da postoji razumevanje očekivanja sa obe strane.

Najbolji način je direktan razgovor, jedan na jedan. Pripremite se za razgovor, osmislite dobro šta ćete reći o svojim osećanjima i očekivanjima, kao i o tome šta je to što vas interesuje da saznate o osećanjima i razmišljanjima druge strane.

Priprema je važna jer su u pitanju emocije koje i pored najbolje volje, ukoliko one preuzmo kormilo razgovora, mogu da ga odvedu u potpuno drugom pravcu, što ovde nije cilj.

Izbegavajte optužujući pristup, kao i preterano ponizan ton. Ne uživljavajte se u ulogu žrtve, već nekog ko vodi jasan razgovor koji će biti od koristi za sve strane. Potrudite se da obe/oboje imate dovoljno vremena na raspolaganju i da vas niko ne ometa.

I nakon svega, ne očekujte da razgovor urodi plodom odmah. Nekad je potrebno malo vremena da se razmisli o rečenom i da se stvari pokrenu. Budite strpljivi.

#2 Porazgovarajte o mogućim rešenjima

Osim nerazumevanja potreba roditelja, jedan od najčešćih razloga za odbijanje preuzimanja potpune odgovornosti za Sajberuvce – makar i na nekoliko sati (ukoliko se izuzmu objektivni razlozi kao što je zdravstvena situacija, prenatrpan raspored i slično…) je upravo utisak o nedovoljnom poznavanju deteta i njegovog načina funkcionisanja. Samim tim, postoji i strah da neće moći adekvatno da odgovore potrebe deteta, kao i da će detetovo ponašanje dovesti u neugodnu situaciju pred drugima – jednostavno rečeno ne znaju šta da očekuju.

Rešenje je upoznati osobu sa funkcionisanjem deteta tokom dana, sa opremom koje dete koristi, kao i dati joj osnovne smernice kako da odreguje u izazovnim situacijama – npr. ako ne može da se sporazume sa detetom, ako dete neće da posluša, kao i kako da se postavi u slučaju kontakta sa drugom decom i po pitanju eventualnih pitanja/komentara okoline.

Ostatak saveta pogledajte OVDE.

Tagovi:

3 reagovanja na “4 saveta za uspešno prevazilaženje prevelike brige bližnjih za dete”

 1. mama Kata kaže:

  Sa DECOM treba RAZGOVARATI…ali treba UMETI i SLUSATI!
  nazalost…mnogi roditelji to ne umeju ili ne zele da shvate…a kada shvate obicno bude prekasno. Detetu treba davati smernice…usmeravati ga na sport…druzenje…davati savete…ali ga treba uciiti i SAMOSTALONOSTI…da bi jednoga dana postalo svoj covek.
  A dok to radimo treba da budemo OTVORENI i ISKRENI – jer deca su najbolji tumaci ponasanja i reci roditelja…oni LAZ i MANIPULACIJE LAKO PROZRU…a kada vas dete „provali“ kao lazova ili prevaranta…tesko cete se „iskupiti“ za takvu gresku…u detetovim ocima….

 2. Biljana P. kaže:

  Iskren razgovor je resenje svega, samo ga mnogi izbegavaju a nekad je prekasno kasnije to obaviti. Zato uvek i samo iskren razgovor sa decom.

 3. Ivana Milenkovic kaže:

  Vrlo cesto razmisljam na ovu temu, valjda me zivot natera na to. Smatram da je iskrenost kljuc svakakog odnosa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.