Njam, njam… Kad KREMPITA postane brend

by | 31 marta, 2010

Čuvena Bledska krempita poreklom je iz Vojvodine

Pođete li u Sloveniju, a naročito na Bled, dobićete „zadatak“ da odete na njihove čuvene krempite. Nedavno su ljudi iz poznatog slovenačkog lanca hotela Sava Hoteli te krempite doneli u Beograd i poslužili ih na press konferenciji, na kojoj je predstavljena turistička ponuda Bleda, Ptuja, Lendave, Radenaca… Potez je bio originalan, krempite najbolje koje smo ikad probali, a priča o njima zanimljiva.

 

Krempita

 

Poslastičar Ištvan Lukačević se iz Sente preselio na Bled, a ’53. godine je, kao šef poslastičarske radnje u hotelu Park, izmislio recept za krempitu. Zapravo, upotrebio je stari vojvođanski recept, ali je polovinu krema od jaja zamenio ulupanim šlagom.

Prvo je umesio kvalitetno testo od putera, presavio ga sedam puta i ostavio da odstoji do sledećeg jutra, a zatim isekao i pustio da se ohladi. Napravio je fini krem od jaja, koji je – uz stalno mešanje – vrio tačno sedam minuta. Toplom kremu je dodao ulupanu penu od belanaca. Koru je prekrio tom smesom, a kad se ona potpuno ohladila, preko nje je stavio ulupani šlag. NJega je prekrio drugom korom, koju je obilato posuo mlevenim vanil šećerom u prahu.

 

Probajte da u kućnoj varijanti napravite Bledsku krempitu! Iskoristite gotovo lisnato testo za koru, a krem napravite od sledećih sastojaka:

  • 1 l mleka,
  • 6 jaja,
  • 11 kašika šećera,
  • 6 kašika brašna,
  • 2 kašike gustina,
  • 2 vanil šećera

 

Priprema: Odvojte žumanca od belanaca i žumanca mikserom umutite sa 4 kašike šećera, a zatim dodajte brašno i gustin. U sve to dodajte i 2 dl hladnog mleka i mutite dok masa ne postane homogena. Zagrejte 8 dl mleka do samog ključanja, stavite 5 kašika šećera i uz mešanje postepeno dodajte umućena žumanca.

 

Tako pripremljen fil kuvajte sve dok se ne zgusne. Skuvani fil ostavite pored ringle da bi ostao vreo. Za to vreme u drugoj posudi ulupajte belanca sa dve kašike šećera. U još vrelu žutu masu postepeno sipajte šne uz lagano mešanje. Na kraju dodajte i vanil šećer i tako topao fil nanesite na koru za krempite. Da biste okusili bledsku krempitu, preko fila stavite ulupani šlag, i tek onda poklopite drugom korom 🙂

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.