Prirodni laksativi jačaju imunitet i podstiču mršavljenje

by | 15 novembra, 2023
Prirodni laksativi jačaju imunitet i podstiču mršavljenje; puding od čia semena i borovnica protiv opstipacije

Ako vas muči zatvor ili želite da ubrzate mršavljenje i ojačate imunološki sistem, tu su dragoceni prirodni laksativi.

Ako patite od zatvora, što se odražava negativno na ceo organizam, umesto sintetičkih uzimajte prirodne laksative. Za razliku od lekova, nema štetnih nuspojava i ne možete se “navići” na njih. Prirodni laksativi, u obliku određene hrane, pića i bilja, koriste se u wellness svrhe za ublažavanje opstipacije više od 2.000 godina. Ljudi su oduvek znali da je pražnjenje creva neophodno za dobro zdravlje. Ali zahvaljujući savremenim (nimalo zdravim) životnim navikama, sve češće imamo problema s varenjem. A to direktno utiče na slabljenje imuniteta i gomilanje suvišnih kilograma.

Medicyst®

Koji su najefikasniji prirodni laksativi

Prirodni laksativi (kao što je obična voda) odlično obavljaju svoj posao, bez mnogih neprijatnih nuspojava koje mogu izazvati laksativi koji se uzimaju u apoteci. Problem je u tome što oni ne rešavaju osnovni uzrok zatvora i mogu čak pogoršati problem. Sintetički laksativi mogu izazvati zavisnost, jer se telo navikava na njih i prestaje da obavlja svoje prirodne funkcije.

Tel ima neverovatnu prirodnu sposobnost da se samo čisti i detoksikuje – samo mu treba obezbediti kvalittenu hranu i dovoljno tečnosti. A koji su tio najefikasniji prirodni laksativi koji čuvaju zdravlje?

1. Vlakna

Iako samo povećanje unosa hrane bogate vlaknima možda neće rešiti sve slučajeve zatvora, to je definitivno jedan od prvih koraka koji treba preduzeti. U stvari, meta-analiza objavljena u World Journal of Gastroenterology  zaključila je: “Unos dijetalnih vlakana očigledno može povećati učestalost stolice kod pacijenata s opstipacijom.” Dakle, reč je o prirodnim laksativima koji odlično obavljaju svoju ulogu.

Šta se smatra ishranom bogatom vlaknima? Potrudite se da dnevno unosite između 25-40 grama vlakana. Voće i povrće bogato vlaknima uključuje: avokado, kruške, smokve, suve šljive, bobičasto voće, grašak, prokelj…

2. Probiotička hrana

Probiotici su “dobre bakterije” u crevima koje su u stanju da uravnoteže različite vrste “loših bakterija”. Održavaju mikrofloru creva u dobrom stanju, sprečavaju zatvor, podstiču mršavljenje, jačaju imunitet, olakšavaju varenje i još mnogo toga. Probiotička hrana uključuje kefir, kombuhu, kiseli kupus, kimči i probiotički jogurt.

3. Čija semenke

Jedna od prednosti čija semena je njegova sposobnost da apsorbuje vodu u gastrointestinalnom traktu i, stoga, deluje kao prirodni laksativ. Kako biste izvukli maksimum iz ovog prirodnog laksativa, ostavite ga da odstoji u vodi (1 kašika semena na 10 kašika vode) sve dok ne nabubri – između 30 minuta do dva sata. Tek nakon toga ga konzumirajte (možete ga dodati u sokove i smutije).

4. Laneno seme

Laneno seme odličan je izvor vlakana, koja povećavaju volumen stolice i pomažu joj da prođe kroz creva. Jedna supena kašika ovog prirodnog laksativa sadrži oko 3 grama vlakana. Jedna od prednosti lanenog semena je ta što se lako kombinuje i sa slatkim i sa slanim namirnicama – može se dodavati bukvalno u sve.

Da bi efekat bio bolji, koristite tek samleveno laneno seme. U slučaju zatvora, konzumirajte 2 do 3 supene kašike lanenog  semena dnevno. Samo zapamtite da povećani unos vlakana zahteva i povećan unos vode. Naime, velika količina vlakana, bez dovoljno tečnosti može pogoršati opstipaciju, to jest izazvati još veći problem.

Medicyst®

Mykola Sosiukin/gettyimages.co.uk