Hronična giljivična infekcija: Zašto se vraća i kako da je izlečite?

by | 20 decembra, 2022
hronična gljivična infekcija

Kada vam se gljivična infekcija javlja više od tri puta u godinu dana, znajte da je u pitanju hronična gljivična infekcija. Kako da je se rešite?

 

Kako nastaje gljivična infekcija?

U našem telu prirodno žive brojne gljivice i, pod normalnim okolnostima, korisna bakterijska flora sve drži pod kontrolom. Ali, u slučaju narušavanja pH ravnoteže u telu, gljivice mogu da počnu nekontrolisano da se umnožavaju. Kada se to desi u vaginalnom području, javlja se vaginalna gljivična infekcija.

Gljivična infekcija vagine je jedna od najčešćih posledica narušavanja ravnoteže prirodne mikroflore u telu, a simptomi su svrab, peckanje, bolovi u predelu vagine, uz pojavu gustog vaginalnog sekreta. Vaginalna infekcija je najčešće posledica nekontrolisanog razmnožavanja gljivice kandide, pa se naziva i vaginalna kandidijaza.

 

Zašto nastaje hronična gljivična infekcija?

Ukoliko često imate problem sa gljivicama, najverovatnije je u pitanju hronična gljivična infekcija. Vlažna, topla sredina, bez dovoljno kiseonika, predstavlja idealne uslove za razmnožavanje gljivica. Zato je važno da vaginalna oblast uvek bude suva, posebno nakon tuširanja i korišćenja toaleta kako ne bi došlo do vaginalne infekcije. Iz istih razloga preporučuje se nošenje pamučnog donjeg rublja, koje ne bi trebalo biti tesno.

Izbegavajte upotrebu parfimisanih sredstava za intimnu higijenu, jer mogu da izazovu iritacije ove oblasti i naruše pH ravnotežu. Gljivične infekcije ovog tipa mogu da se prenose seksualnim putem, zbog čega se savetuje suzdržavanje od seksualnih odnosa do izlečenja. Da, i muškarci mogu da se zaraze ovom infekcijom!

 

Kako se rešiti hronične gljivične infekcije?

Kada se gljivična infekcija ponavlja, znajte da morate da preduzmete drastičnije korake koji podrazumevaju izmenu osnovnih životnih navika. Evo šta bi trebalo da uradite:

Izbacite šećer i kvasac iz ishrane

Gljivice koje uzrokuju vaginalnu infekciju se ishranjuju šećerom i kvascem. Zbog toga se savetuje izbegavanje namirnica koje sadrže ove materije (naročito alkohol), pogotovo u prvoj fazi terapije. Istovremeno, preporučuje se konzumiranje namirnica koje stimulišu proces izbacivanja toksina iz organizma, kao što su crni luk, spirulina i pšenične klice.

Koristite ulje origana i beli luk

Ulje origana i beli luk ispoljavaju antiviralno dejstvo i mogu da ubrzaju proces izlečenja od gljivične infekcije. Uzimajte 100 do 150 mg ulja origana, tri do četiri puta dnevno, ili 300 do 600 mg belog luka dva puta dnevno. No, imajte na umu da beli luk razređuje krv, pa ga nemojte uzimati ako pijete lekove za razređivanje krvi, ili ako ste nedavno operisani, ili ćete se uskoro podvrgnuti hirurškom zahvatu.

Stavljajte razblaženo ulje čajevca na kožu

Kada je u pitanju spoljašnja gljivična infekcija, ulje čajevca je korisno prirodno sredstvo za topičnu primenu (na koži), jer ispoljava antibakterijsko i antiviralno dejstvo. Najbolje je koristiti ga u razblaženoj formi, jer ovo ulje može da izazove iritacije i gorući osećaj. Da biste ga razblažili, pomešate 5 do 15 kapi ulja čajevca s vodom, neposredno pre primene. Nakon primene tretiranu oblast isperite vodom.

Uzimajte probiotike

U slučaju pojave gljivične infekcije, korisno je uzimati i probiotike. Ovi korisni bakterijski sojevi mogu da povrate mikrobiotsku floru u organizmu i tako zaustave rast gljivica koje su prouzrokovale infekciju. Probiotici mogu da se uzimaju u formi suplementa, ili kroz ishranu (jogurt, kiseli kupus, kefir, kimči). Određeni sojevi probiotika, kao što je Lactobacillus, mogu da spreče narušavanje ravnoteže prirodne mikroflore vagine.

Obratite se ginekologu

Ako je vaginalna infekcija jaka, a simptomi dugotrani, obavezno se javite ginekologu. On će vam, na osnovu brisa, prepisati vaginalete i kreme (antimikotike) koji će vam pomoći da se izlečite. Anitimikotike nemojte uzimati sami, pustite da lekar prosudi o njihovoj jačini, tipu i dužini terapije. Ne zaboravite – gljivične infekcije su uporne i često se vraćaju, pa su mere predostrožnosti neophodne čak i kada nestanu simptomi.

Idarabukhmanov/gettyimagesplus