Refleksologija stopala jača imunitet i smiruje nervozu

by | oktobar 13, 2023
Refleksologija stopala jača imunitet i smiruje nervozu; žena samoj sebi masira stopala

Refleksologija stopala je prirodna terapija koja može podstaći opuštanje, poboljšati blagostanje i podržati  opšte zdravlje.

Razumevanjem i primenom osnovnih tehnika refleksologije kod kuće, možete iskusiti podmlađujuće efekte ove drevne prakse lečenja. U nastavku ćete pronaći osnovne principe koji stoje iza ove blagotvorne tehnike. Kaoi vodič, korak po korak, za izvođenje refleksologije stopala kod kuće.

Šta je refleksologija stopala

Refleksologija stopala jača imunitet i smiruje nervozu: mapa za refleksologiju stopala

Članak se nastavlja posle reklama

Refleksologija je oblik terapije masažom koja primenjuje pritisak i stimulaciju na različite delove stopala. Ova praksa potiče iz drevne kineske medicine koja postoji hiljadama godina. U kineskoj medicini posmatra se celo telo i različiti mikrosistem,a kao što su uho, šake, stopalo i vlasište. Ovi mikrosistemi odražavaju celo telo, a neravnoteža u telu, gde god da se nalazi, može biti tretira se korišćenjem tačaka unutar mikrosistema.

Ova tehnika brzo deluje i ima mnogo potencijalnih prednosti, počevši od stvaranja ravnoteže u telu. Ravnoteža u telu se stvara kada Ki, ili energija i krv neometano teku. Refleksologija je odlična za uklanjanje blokada, jačanje telesnih funkcija podsticanje samoisceljujućih procesa. Ali to nije jedina potencijalna korist ove drevne prakse. Refleksologija stopala može smanjiti stres, anksioznost i bol, poboljšati varenje i ojačati imunitet.

Refleksološke tehnike i alati

Tokom tretmana refleksologije, praktičar će postavljati pitanja o vašim trenutnim tegobama, stanju celokupnog organizma i vašem načinu života. To će biti praćeno stimulisanjem različitih tačaka na stopalu. To je neophodno kako bi se napravio plan koji je specifičan za vaše potrebe.

Članak se nastavlja posle reklama

Neke tehnike refleksologije uključuju sporo kretanje palca ili kažiprsta na rukama ili stopalima. Drugi potezi uključuju fleksiju, rotaciju, povlačenje… Različiti alati se mogu koristiti za refleksologiju kao što su lopte, valjci, pa čak i štapovi. Dodir i pritisak su izuzetno važni kada je u pitanju refleksologija, jer način na koji dodirnete neko područje šalje poruku telu.

Čvorovi i zategnutost treba da se razbiju, dok slabo varenje treba nežno stimulisati. Ključ je da u početku nežno pristupite – uspostavite vezu – a zatim da idete dublje. Tretmani mogu biti bolni jer stimulišu područja koja odgovaraju bolu na drugim mestima u telu, ali rad na bolnim tačkama podstiče isceljenje. Najvažnije je da se ne povredite dok vršite pritisak i da budete nežni kada je to potrebno.

Članak se nastavlja posle reklama

Vodič korak po korak za refleksologiju stopala kod kuće

Razvijanje umetnosti slušanja, ne samo drugih, već i nas samih, je najvažniji korak u pronalaženju ravnoteže. Ako želite da isprobate refleksologiju stopala kod kuće, počnite tako što ćete pronaći miran prostor gde vam je udobno. Izaberite mesto gde nema mnogo ometanja ili buke i pustite muziku ako vam to pomaže da se opustite. Dodavanje nekoliko eteričnih ulja poput lavande i ruže će smiriti um. A kako se izvodi ova tehnika:

  1. Potopite stopala pet do 10 minuta u toplu do toplu vodu kako biste podstakli opuštanje i  izvukli maksimum iz tretmana.
  2. Nežno masirajte celo stopalo, primećujući osetljiva područja.
  3. Počnite od sredine stopala i koristite obe ruke, masirajući stopala napred-nazad. Koristite i pačeve za masažu. Ovo će nežno pokrenuti tok energije.
  4. Zaustavite se tamo gdje osećate stezanje ili bol i posvetite malo dodatne pažnje. Možete koristiti refleksološku mapu za tretiranje određenih oblasti, na primer, ako imate glavobolju ili bol u jajnicima.

5 namirnica koje ubrzavaju lečenje prehlade

Članak se nastavlja posle reklama

 

Greenni, VladimirFLoyd/gettyimages.co.uk