Sindrom nervoznih creva: 4 simptoma koja bi trebalo prepoznati

by | 23 jula, 2021
sindrom nervoznih creva

Sindrom nervoznih creva (IBS) pogađa svaku petu osobu u našoj zemilji, a budući da se većina pacijenata sramoti problema, retko ko zatraži lekarsku pomoć.

Ovaj sindrom prati mnogo simptoma, a iako variraju od osobe do osobe, postoje neki koji su najučestaliji. U nastavku vam otkrivamo kako da prepoznate sindrom nervoznih creva kod sebe.

Sindrom nervoznih creva- glavni simptomi

Bol u stomaku

Prema istraživanjima, ovo je najučestaliji simptom. Ljudi s ovim sindromom osećaju bol u donjem delu stomaka koji se pogoršava nakon obroka, a smanjuje se nakon pražnjenja creva. Kako bi se umanjio bol, doktori uzimaju u obzir jačinu bola, kao i kako on utiče na svakodnevne aktivnosti. Pored lekova, preporučuje se i promena ishrane (izbegavanje ugljenih hidrata, mahunarki, slatkiša).

Pročitajte i… Sindrom nervoznog creva- Ovih 7 bolesti se najteže otkrivaju!

Zatvor

Različiti su tipovi IBS-a, bazirani na samom pražnjenju creva. Pored dijareje, nekvalifikovanog IBS-a i simptomatologije, ovaj sindrom može da se očituje i u zatvoru, koji je i najčešći simptom.

Napomena: IBS zatvor se razlikuje od „funkcionalnog“ zatvor (hronični zatvor koji nije izazvan nekim oboljenjem).

Da biste ublažili ovaj problem, doktori savetuju promenu režima ishrane, konzumiranje više probiotske hrane, kvalitetniji san, izbegavanje alkohola i redovnu fizičku aktivnost.

Dijareja

Dijareja u slučaju IBS-a predstavlja pražnjenje creva najmanje tri puta dnevno. Pritome, stolica je vodenasta. U ovom slučaju, problem se leči lekovima, kao i promenom načina ishrane. Najčešće, dijarehja je izazvana laktozom i glutenom, pa se savetuje da se takva hrana izbegava.

Nadimanje i gasovi

Sindrom nervoznih creva može da se ogleda i u nadimanju i gasovima. I ovo se rešava promenom načina ishrane. Savetuje se da, ukoliko imate ove simptome, izbegavate namirnice poput pasulja, kupusa, brokolija i grožđiva. Isto tako, smanjite unos ugljenih hidrata, kao i alkoholnih pića.

Kako da znamo da IBS izaziva ove simptome?

Adbominalni bol je ključan faktor za dijagnozu. Uz to, najčešće se javljaju promene u pražnjenju creva, kao i u samom izgledu stolice.

Uglavnom, simptomi traju najmanje šest meseci pre nego što se pacijenti jave za pomoć.

Važno je napomenuti da je lečenje svakog pacijenta individualno i da će biti potrebno vreme dok se ne utvrdi ispravna terapija.

 

 

 

lepotaizdravlje.rs MachineHeadz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.