Sindrom policističnih jajnika: Šta je važno znati?

by | 28 jula, 2021
sindrom policističnih jajnika

Sindrom policističnih jajnika pogađa jednu u 10 žena, a u nastavku vam otkrivamo sve što treba da znate.

Ovaj sindrom predstavlja medicinsko stanje koje karakteriše disbalans reproduktivnih hormona. Uprkos tome što je veoma uobičajen i ozbiljan, u proseku, potrebno je oko dve godine i tri različita stručnjaka, pre nego što se dijagnostifikuje.

Jedan od razloga zašto se teško otkriva jeste što su simptomi kod svake žene drugačiji. Ali što više znamo o ovom oboljenju, lako ćemo ga prepoznati. U nastavku vam otkrivamo sve o sindromu policističnih jajnika što bi trebalo da znate.Šta je sindrom policističnih jajnika?

U pitanju je endokrino oboljenje u kojem pacijentkinje imaju hormonski disbalans koji negativno utiče na rad jajnika. Stanje uglavnom uključuje i metaboličke probleme koji utiču na celo telo.

Još uvek nije poznato šta utiče na pojavu ovog sindroma, ali stručnjaci veruju da niz faktora doprinosi njegovom nastanku. Jedan od ključnih jeste genetika. Zapravo, prema istraživanjima ukoliko vam na primer majka ili sestra imaju ovaj sindrom, velike su šanse da ćete ga imati i vi.

Pročitajte i… Sindrom policističnih jajnika- suptilni simptomi koje pripisujemo stresu

Isto tako, na pojavu sindroma policističnih jajnika utiče i visok nivo androgena („muških hromona“). Pacijenti s visokim nivoom androgena pate i od pojave malja na licu, kao i akni, a to su pokazatelji sindroma policističnih jajnika.

Simptomi sindroma policističnih jajnika

Pojačan rast dlaka na licu, akne i višak kilograma jasni su simptomi ovog sindroma. Uz to, može se javiti izostanak menstruacije, neredovan mesntrualni ciklus i ciste na samim jajnicima.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se najčešće postavlja u 20-im godinama života, a bazira se na najmanje dva glavna kriterijuma: neredovna mesntruacija, nivo androgena, abnormalan rast malja (na bradi, iznad usana, blizu pupka, na unutrašnjim butinama), kao i povećan broj cisti na jajnicima.

Simptomi variraju. Ponekad, mogu da zavise od godina (na primer, akne i neredovne menstruacije mogu biti simptom puberterta), ili genetike (neke žene genetski imaju više malja).

Iako je teško dijagnostifikovati ga, ovaj sindrom povećava rizik od smrtnog ishoda. Doktori ne znaju zašto, ali ovaj sindrom povećava rizik i od nekih ozbiljnih oboljenja. Stoga je važno postaviti dijagnozu.

Kako se leči sindrom policističnih jajnika?

Promena načina života, dovoljno sna, drugačiji režim ishrane, gubitak viška kilograma, prestanak pušenja samo su neki od načina da se ublaže simptomi. Ključan je gubitak viška kilograma, jer osobe koje su gojazne i imaju sindrom policističnih jajnika, povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2, kao i od srčanih oboljenja.

U zavisnosti od simptoma, doktor će vam prepisati i određene lekove.

Kako da znamo da imamo šansu da obolimo od simptoma policističnih jajnika? 

Gojazne osobe na prvom mestu. Zatim, ukoliko imate neredovan mesntrualni ciklus, primetili ste rast dlaka na licu, imali ste ciste na jajnicima ili član porodice ima sindrom policističnih jajnika, vreme je da se javite lekaru.

 

lepotaizdravlje.rsMenshalena/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.