Sindrom toksičnog šoka – šta ga (osim tampona) izaziva i kako reagovati

by | 12 novembra, 2020
tampon

Ovo ozbiljno oboljenje nastaje kada bakterija Staphylococcus aureus izluči svoje otrove u krvotok. Najčešće, sindrom toksičnog šoka se javlja za vreme menstruacije, pri korišćenju tampona. Ako tampon u telu ostane predugo,u krvi će se namnožiti stafilokoke, a koncentracija toksina će se povećati. (Pročitaj: Tamponi i ulošci su prevaziđeni: Saznajte koje još proizvode možete koristiti tokom ciklusa)

Mnogi ne znaju da se sindrom toksičnog šoka ne javlja samo kao posledica korišćenja tampona. On može biti komplikacija određenih kožnih infekcija, posebno kod ljudi koji su hronični bolesnici. Veoma retko taj sindrom je izazvan infekcijom rane nakon porođaja (i vaginalnog porođaja i carskog reza). Ponekad, povezan je sa infekcijom tkiva ili upalom pluća.

Bez obzira na uzrok nastanka, simptomi su isti. Visoka temperaturu (preko 39°C), osip (posebno izražen na šakama i stopalima), nizak pritisak, kao i digestivni problemi (povraćanje, proliv). Često dolazi do slabljenja funkcije bubrega i jetre, kao i smanjenja broja trombocita. Neretko, oboleli imaju bolove u mišićima i glavobolju, a javlja se nesvestica i dezorijentacija.

Svi simptomi neće se javiti kod svih bolesnika, ali uvek je prisutno bar nekoliko.

Sindrom toksičnog šoka

Sindrom toksičnog šoka

Terapiju određuje lekar i najčešće je to visoka doza odgovarajućeg antibiotika. Ukoliko se lečenje ne počne na vreme, može doći do smrtnog ishoda.

Žene koje su zbog korišćenja tampona imale STŠ, više ih ne smeju koristiti. Ukoliko se neki od navedenih simptoma jave tokom menstrualnog ciklusa, tampon treba odmah izvaditi i uputiti se ka lekaru. (Pročitaj: Da li je sigurno koristiti tampon tokom noći?)

Iako postoji uverenje da se taj opasan poremećaj javlja samo kod žena u reproduktivnom periodu, činjenica je da na njega nisu otporni ni muškaraci, kao i ni deca, posebno posle neke operacije.

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.