Šta se dešava u telu kada ne odolite dremki nakon ručka?

by | 16 decembra, 2020
Šta se dešava u telu

Da li ste nekada razmišljali koliko je pametno leći odmah nakon obroka i šta se zapravo dešava u telu kada ne odolite dremki nakon ručka?

Marija Đurkovićnutricionista

Ne, ne gojite se, mada je ovo mišljenje postalo uvreženo, ali dobro je znati da stavljanjem tela u horizontalni položaj ne pomažete vašoj probavi da svari hranu. Osim što se tada može javiti bol, takođe može doći i do refluksa (vraćanja želudačne kiseline u jednjak), što će se manifestovati neprijatnom gorušicom. (Pročitaj: Smanjite šanse za nastanak dijabetesa – Promenite ovih 6 navika)

Možda se sada pitate, pa dobro, a zašto mi se onda spava nakon jela?

Ako ste uočili da vam se nekad baš prispava nakon obroka, a nekad ne, to je povezano sa hranom koju ste jeli. Proces koji se za to vreme dešava u vašem mozgu je interesantan: pankreas tokom varenja oslobađa insulin, a on u mozak doprema različite amino-kiseline, među kojima je i triptofan. Triptofan se zatim pretvara u serotonin, i to je onaj trenutak kada osećate zadovoljstvo, ali već u sledećoj fazi on se pretvara u melatonin, supstancu koja izaziva pospanost.

Ako je vaš obrok obilovao prostim ugljenim hidratima, to će izazvati nagli skok insulina, a time i triptofana. Ovo možete da izbegnete pravilno izbalansiranim obrocima bez previše skroba i masti i sa dovoljno proteina i vitamina iz povrća. Ono što takođe može da spreči ovaj proces je obedovanje bez žurbe. Jedite polako i dobro sažvaćite hranu. Dajte vremena vašim hormonima da dođu u balans. (Pročitaj: Hormoni vam otežavaju gubitak kilograma? Uz ovih 10 koraka, sve postaje mnogo lakše)

Šta je nabolje raditi nakon jela?

Najbolje bi bilo da neposredno nakon obroka sednete i odmorite kratko vreme, a onda odete u jednu laganu šetnju ili se prihvatite nekih kućnih poslova. Teža fizička aktivnost, kao što su trening, teretana, trčanje itd, nije preporučljiva sa punim stomakom, jer to može dovesti do grčeva – a ne želite da vam bol pokvari ukusan obrok.

Marija ĐurkovićMarija Đurković/privatna arhiva/gpointstudio/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.