Šta se dešava u telu kada ne odolite dremki nakon ručka?

by | decembar 16, 2020
Šta se dešava u telu

Da li ste nekada razmišljali koliko je pametno leći odmah nakon obroka i šta se zapravo dešava u telu kada ne odolite dremki nakon ručka?

Marija Đurkovićnutricionista

Ne, ne gojite se, mada je ovo mišljenje postalo uvreženo, ali dobro je znati da stavljanjem tela u horizontalni položaj ne pomažete vašoj probavi da svari hranu. Osim što se tada može javiti bol, takođe može doći i do refluksa (vraćanja želudačne kiseline u jednjak), što će se manifestovati neprijatnom gorušicom. (Pročitaj: Smanjite šanse za nastanak dijabetesa – Promenite ovih 6 navika)

Članak se nastavlja posle reklama

Možda se sada pitate, pa dobro, a zašto mi se onda spava nakon jela?

Ako ste uočili da vam se nekad baš prispava nakon obroka, a nekad ne, to je povezano sa hranom koju ste jeli. Proces koji se za to vreme dešava u vašem mozgu je interesantan: pankreas tokom varenja oslobađa insulin, a on u mozak doprema različite amino-kiseline, među kojima je i triptofan. Triptofan se zatim pretvara u serotonin, i to je onaj trenutak kada osećate zadovoljstvo, ali već u sledećoj fazi on se pretvara u melatonin, supstancu koja izaziva pospanost.

Ako je vaš obrok obilovao prostim ugljenim hidratima, to će izazvati nagli skok insulina, a time i triptofana. Ovo možete da izbegnete pravilno izbalansiranim obrocima bez previše skroba i masti i sa dovoljno proteina i vitamina iz povrća. Ono što takođe može da spreči ovaj proces je obedovanje bez žurbe. Jedite polako i dobro sažvaćite hranu. Dajte vremena vašim hormonima da dođu u balans. (Pročitaj: Hormoni vam otežavaju gubitak kilograma? Uz ovih 10 koraka, sve postaje mnogo lakše)

Članak se nastavlja posle reklama

Šta je nabolje raditi nakon jela?

Najbolje bi bilo da neposredno nakon obroka sednete i odmorite kratko vreme, a onda odete u jednu laganu šetnju ili se prihvatite nekih kućnih poslova. Teža fizička aktivnost, kao što su trening, teretana, trčanje itd, nije preporučljiva sa punim stomakom, jer to može dovesti do grčeva – a ne želite da vam bol pokvari ukusan obrok.

Članak se nastavlja posle reklama
Marija ĐurkovićMarija Đurković/privatna arhiva/gpointstudio/Getty via Guliver