Koliko nam je važno mentalno zdravlje? Rezervišite termin 16. maja za događaj posvećen ovoj temi!

by | 15 maja, 2022
svako može da pukne

Mreža za mentalno zdravlje NaUm poziva sve zainteresovane da se pridruže događaju Svako može da pukne kojem je cilj da nam približi neke od najznačajnijih tema iz oblasti mentalnog zdravlja. Događaj će se održati 16. maja od 16 h do 19 h u Press centru UNS u ulici Kneza Mihalila 6/III kao završni događaj istoimenog projekta podržanog od ACT projekta i Vlade Švajcarske.

Paneli, diskusije, rezultati istraživanja, predstavljanje Udruženja koja se bave mentalnim zdravljem, kviz i radionice neke su od aktivnosti koji očekuju posetioce u ponedeljak, 16. maja u Press centru UNS. Gledaocima će biti prezentovana četiri panela posvećena aktuelnim inicijativama iz oblasti mentalnog zdravlja.Šta vas očekuje u okviru projekta Svako može da pukne

  • Mreža za mentalno zdravlje NaUm predstaviće aktuelni projekat Svako može da pukne i izneti rezultate anonimnog upitnika o mentalnom zdravlju. Cilj upitnika je da se stekne uvid o izazovima sa kojima se suočavaju osobe sa problemima mentalnog zdravlja, a rezultati ovog istraživanja koristiće se u svrhu kreiranja preporuka prema donosiocima odluka radi unapređenja politika u oblasti mentalnog zdravlja rekla je Larisa Despotović, koordinatorka projekta i Predsednica Udruženja Herc, nosioca projekta Svako može da pukne.
  • Caritas Srbije, Caritas Valjevo i dr Jovanka Petrović, direktorka SBPB Kovin govoriće o ulozi civilnog sektora u reformi sistema zaštite mentalnog zdravlja, značaju otvaranja centara za mentalno zdravlje u zajednici, destigmatizaciji i rušenju taboo tema vezanih za mentalno zdravlje, i drugim pitanjima koja se odnose na koncept mentalnog zdravlja u zajednici.
  • Organizacija PIN – Psychosocial Innovation Network, predstaviće rezultate istraživanja Dostupnost usluga zaštite mentalnog zdravlja i perspektiva korisnika psihijatrijskih usluga i predstaviti primere dobre prakse mentalnog zdravlja u zajednici.
  • Udruženje Prostor predstaviće rad udruženja, program Kreativnog prostora za mentalno zdravlje i aktuelne projekte, kao i kampanju pod nazivom Komšija, kako ste? koju trenutno sprovode.
  • Mediji i mentalno zdravlje – posledice tabloidnog i senzacionalističkog izveštavanja o događajima koji uključuju ljudsku patnju i bol naziv je poslednjeg panela koji će ispred Inicijative Za Tebe #VAŽNOJE voditi Anne Marie Ćurčić, aktivistikinja i novinarka. Ona će u okviru panela predstaviti i aktuelnu kampanju #staviseumojecipele koju sprovode Inicijativa Za Tebe #VAŽNOJE i Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici MentalHub.

Pored nabrojanih panela, sve posetioce očekuje i besplatna radionica crtanja fraktala, radionica izrade nakita kao i prodajna izložba umetničkih radova korisnika različitih udruženja (slike, figure, nakit i drugo). Sav prilog od prodatih radova koristi se za ponovnu kupovinu materijala i dalje funkcionisanje kreativnih radionica u udruženjima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SVAKO MOŽE DA PUKNE (@svakomozedapukne)

Više informacija o mreži NaUm potražite ovde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.