Ne popuštajte mališanima u društvenim IGRAMA

by | 1 marta, 2010

Društvene igre su savršene za povezivanje porodice. Vama će omogućiti da saznate kako vaš mališan razmišlja, a deca mogu da nauče jednostavne matematičke operacije. Ali sa prvim igrama dolaze i prve suze, osim ako roditelji ne popuštaju. Dečji psiholog Eti Bizen objašnjava kako treba da postupate dok igrate društvene igre sa svojom decom.

 

Malisani i drustvene igre


U društvenim igrama svako ima pravo da bude pobednik

– Da li treba da grdite dete ako je neuspešno u društvenim ili sportskim igrama?
Ni slučajno, pošto su njegovi porazi odraz nedovoljnog samopouzdanja, ne smete nipošto da ga grdite i da mu se rugate. Naročito ako dete ima tri ili četiri godine, to jest ako je u uzrastu u kome se oseća ranjivo i nesigurno. Treba mu uliti sigurnost kad se nadmeće sa odraslima ili starijom decom.

 

Malisani i drustvene igre

 

– Da li treba da ga puštamo da pobedi?
Da, ako je reč o malom detetu, pošto će to u njemu probuditi želju da nastavi da igra. Međutim, sa sedam ili osam godina dete mora da nauči da podnosi poraz. U igri, kao i u životu, ne može sve da teče onako kako želimo!

 

– A šta ako dete ne podnosi poraz?
Recite mu da imate razumevanja za njegovu tugu i razočaranje, da su svi tužni kad izgube. Ali, u društvenim igrama svako ima pravo da bude pobednik. Ako prihvati tu ideju, naučiće da poštuje pravila, a to je jedini način da bude prihvaćeno. To je dokaz da su društvene igre dobra škola života – u društvu!

 

Izvor: Blic

Tagovi: