Humani papiloma virus (HPV) – uzrok i posledice

by | 16 maja, 2019

Danas je infekcija humano papiloma virusom veoma česta i više nije tabu tema. Zbog toga je veoma važno biti informisan o HPV-u.

Simptomi HPV-a

Postoji više od 100 vrsta humanog papiloma virusa (HPV). Različite vrste HPV infekcije mogu uzrokovati bradavice na različitim delovima tela. Na primer, neke vrste uzrokuju bradavice na području nogu i tabana, dok druge vrste uzrokuju bradavice na licu ili vratu.

Postoje neki tipovi HPV infekcija koji mogu uzrokovati rak grlića materice. Zapravo, HPV je najveći uzročnik raka grlića materice. Postoje vakcine koje mogu pomoći u zaštiti protiv HPV infekcija. Vakcinu je moguće primiti ukoliko niste zaraženi HPV-om, pa se zbog togaova vakcinacija preporučuje u ranim tinejdžerskim godinama. Ova vakcina je u mnogim zemljama uvedena kao jedna od redovnih vakcinacija za devojčice u ranom pubertetu u cilju smanjenja broja žena obolelih od raka grlića materice.

U većini slučajeva imunološki sistem se uspe odbraniti od HPV-a pre nego se pojave bradavice. Bradavice mogu biti različitih vrsta, zavisno od vrste infekcije.

Genitalne bradavice

Kod žena se najčešće javljaju na zadnjem zidu ulaza u vaginu i međici, ili u blizini anusa, ređe u samoj vagini i na grliću materice. Kod muškaracana kožici penisa i udubljenju oko glavića, kao i na otvoru mokraćne cevi. Retko se pojavljuju na mošnicama i oko anusa, izuzev kod homoseksualaca. Genitalne bradavice retko uzrokuju bolove, ali mogu uzrokovati svrab.

Obične bradavice

Najčešće se javljaju na rukama, prstima ili laktovima. U većini slučajeva ne predstavljaju nikakav problem, već samo estetsku smetnju.

Bradavice na stopalima

Uglavnom se javljaju na petama, odnosno područjima koja su najčešće pod pritiskom. Ove bradavice mogu uzrokovati nelagodu i bolove.

Rak grlića materice

Većinu slučajeva raka grlića materice uzrokuju dve vrste HPV-a. One obično ne uzrokuju nastanak genitalnih bradavica, zbog čega žene često ni ne primete da su inficirane. Početni stadijum raka grlića materice u većini slučajeva ne uzrokuje nikakve znakove ili simptome.

Upravo zbog toga je za žene veoma važno da redovno idu na papa test. Na taj način može se otkriti prisutnost promena koje vode prema raku grlića materice. Trenutna preporuka za žene je da na papa test idu  svake godine, ukoliko lekar ne zahteva drugačije. Žene u iznad 65 godina mogu prestati ići na papa test ako zadnja tri papa testa nisu dala abnormalne rezultate.

Uzroci HPV-a

Do HPV infekcije dolazi kada virus uđe u krvotok putem otvorene rane. Genitalne HPV infekcije se prenose polnim putem, uključujući analni i oralni seks. Zaražena majka može na dijete preneti HPV tokom porođaja. Infekcija se kod bebe može proširiti na disajni sistem ili na područje genitalija.

Pročitajte i … Šta miris i boja sekreta govore o vašem zdravlju i zašto nikada ne smete da ga ignorišete

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Foto: Thinkstock

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.