Beli luk štiti vaše zdravlje

by | 22 novembra, 2011

Ulje belog luka štiti vaše srce od oštećenja. Jedinjenje nazvano alicin, koje se nalazi u ovoj lekovitoj biljci, povezano je sa zdravljem kardiovaskularnog sistema.

Prema novoj studiji, objavljenoj prošle nedelje, ulje belog luka štiti srce od oštećenja nakon srčanog napada ili operacije srca. Beli luk se dovodi u vezu sa kardiovaskularnim sistemom zahvaljujući jedinjenju alicin. Naime, alicin reaguje sa crvenim krvnim zrncima i proizvodi vodonik-sulfid koji opušta krvne sudove i čini da krv teče lako.

Sastojak ulja belog luka dialil-trisulfid oslobađa to jedinjenje u srce, rekli su istraživači u okviru svojih predavanja u Američkom udruženju za srce u Orlandu, na Floridi. Naučnici su testirali sintetičke, visoko prečišćene verzije ovog jedinjenja na miševima, da bi ispitali u kolikoj meri alicin štiti srce od začepljenja arterija. Istraživači sa Emori univarziteta na medicinskom fakultetu ispitivali su mogućnosti lečenja srčanih bolesnika, a njihovi rezultati ukazuju na to da tretman vodonik-sulfid gasom, koji se smatra nestabilnim, može biti zamenjen inekcijama dialil-trisulfida, koji je uspeo da smanji oštećenje srčanog tkiva za 61 odsto.

 „Prekid dovoda kiseonika i zakrčenje protoka krvi, kao i gubitak integriteta mitohondrija može da dovede do ćelijske smrti“, izjavio je vođa istraživanja  Dejvid Lefer.

„Zaključili smo da dialil-trisulfid može privremeno da stabilizuje funkciju mitohondrija, čuvanjem i smanjenjem proizvodnje kiseonika“, rekao je Dejvid.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.