Crna čokolada nije kaloričnija od mlečne čokolade?

by | 27 marta, 2015

Svako ko vodi računa o tome koliko kalorija dnevno unosi u organizam, zna da sabira kalorije šećera i kalorije masti. Da li je u tome trik kad je reč o mlečnim i crnim čokoladama?

Grickanje crne čokolade umesto zloglasno punomasne mlečne, možda mršavima izgleda dobar kompromis kada žele da pojedu nešto slatko, ali nije tako, upozorava Helga Strube, nemački nutricionista.

Veći udeo kakaoa znači da crna čokolada ima više kakao masti nego klasična mlečna čokolada iako joj se dodaje manje šećera. Pošto mast koju sadrži kakao, gram za gram, sadrži više energije nego šećer, to znači da je razlika u količini kalorija između crne čokolade i mlečne zapravo minimalna.

Dok su pretpostavke o mršavljenju pogrešne, crna čokolada je i dalje zdraviji izbor za one kojima je pravilna ishrana prioritet. Flavonidi, u velikoj količni, sastavni su deo crne čokolade koja se nalazi u voću i povrću.

„Štangla“ ili „red“ crne čokolade blagotvorna je za krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, pokazala su mnoga naučna istraživanja.

Međutim, konzumacija bilo kakve čokolade u velikim količinama nezdrava je i deblja, upozoravaju nutricionisti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.