Ovo su namirnice koje mogu zameniti so

by | decembar 20, 2015

Maksimalna količina soli koja bi bila idealna za ceo je dan je od 3 do 5 grama, ali mnogi ljudi to ni ne znaju ili ignorišu. Zbog prevelikog unosa soli, odvikli smo se od prirodnog ukusa hrane, a pored toga ona izaziva i više zdravstvenih tegoba – visok pritisak, probleme sa bubrezima, uništavanje vitamina i enzima.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ovo se ipak najviše odnosi na kuhinjsku rafinisanu so, a ne na morsku. Međutim ni ona nije toliko dobra, pa je treba što manje koristiti. U današnjem članku vam predstavljamo šest namirnica, koje su zdrave, a koje mogu zameniti funkciju soli. Pogledajte!

1. Beli luk
Beli luk je savršena zamena za so, pogotovo kada ga kupite u prahu. Odlično ide uz ribu, testeninu i razne salate, ali i uz drugu hranu joj daje fantastičan ukus. Pored toga, beli luk ima mnoga lekovita svojstva i to ga čini broj jedan namirnicom u kuhinji.

2. Sok od limuna

Skoro niko ne voli da jede salatu bez ijednog začina, a pogotovo soli jer deluje potpuno bezukusno. Zato je dobar limunov sok! Daće pikantni, kiselkast ukus salati koji će vas sigurno oduševiti.

3. Suncokretovo seme
Gorkasto slankast ukus može odlično da zameni so i da hrani da taman dozu slanoće koja joj nedostaje. Pored toga što ima takav ukus, suncokretovo seme je izuzetno zdravo. Samo 50 grama semenki je dovoljno da unesete dnevnu potrebnu količinu vitamina B1 i E, a 100 grama da unesete mangan, magnezijum, cink, natrijum, fosfor i vitamin B6. Kupite samlevene semenke ili ih sami sameljite kod kuće i svaki sledeći obrok će vam biti zdraviji.

4. Kardamom
Kardamom spada u porodicu đumbira i odličan je za stomačne tegobe, ali i kao začin za sve vrste jela. Ukus mu je delikatan i slan, što ga čini odličnim slanim i zdravim začinom. Ako želite još jači ukus, dovoljno je da samo malo propržite semenke kardamoma.

5. Cimet
Iako se uglavnom koristi kao slatki začin, vreme je da ga upotrbite i u druge svrhe. Pored toga što je super zamena za so, cimet ima velike zdravstvene prednosti – snižava holesterol i reguliše nivo šećera u krvi. Najbolje ide uz pikantna jela, jer im daje poseban šmek.

6. Bosiljak
Njegov jedinstveni miris, ali i ukus će svako vaše jelo učiniti posebnim. Da bi se sačuvali svi važni sastojci iz lišća bosiljka, potrebno ga je stavljati u hranu tek po završetku kuvanja. Odlično ide uz testenine i salate, ali se može stavljati i u mnoga kuvana jela.

Tagovi: