Categories Prevencija

Laserom protiv hrkanja!

 

Svako od nas je bar jednom delio sobu s nekim ko hrče, tako da znamo koliko je to “prijatna muzika”. Oni, koji je slušaju iz noći u noć, bezbroj puta su se zapitali – ima li tome leka? U laserskom centru “Epilion” (www.epilion.rs) kažu – ima i to vrlo efikasnog!  Detalje o tretmanu, koji je veoma tražen u ordinacijama dermatologa i stomatologa širom sveta, saznali smo od doktorke Jelene Šarenac. Na samom početku razgovora, rekla nam je da ljudi često nisu svesni kojom jačinom hrču ili da pate od epizoda prekida disanja (apneje) u snu.

Razgovarala: Brankica Treskavica

Foto: Epilion

■ Šta se, konkretno, radi tokom laserskog tretmana protiv hrkanja?

Dermatološki Erbium laser emituje neinvazivni svetlosni zrak na sluzokožu usta, odnosno mekog nepca i resice. Dovoljno je blag da se usmeri na osetljivo tkivo unutar usta, ali veoma efikasan da obezbedi neophodno zagrevanje sluzokože. To dovodi do kontrakcije i podmlađivanja kolagenih vlakana tipa III sluzokože i prelazak u tip II. Rezultat je zatezanja mekog nepca i smanjenje njegovog vibriranja prilikom udisaja i izdisaja. Disajni put za protok vazduha se širi, pa se povećava snabdevanje tela kiseonikom. Jednostavno, menja se rezonanca cele usne duplje!

■ Šta se time postiže tj. kako to dovodi do prestanka hrkanja?

Tretman traje dvadesetak minuta, potpuno je bezbolan i neinvazivan. Pacijent nema nikakvu pripremu pre tretmana, anestezija nije potebna, kao ni posebna nega nakon obavljene intervencije. Kod osoba sa izrazito pojačanim refleksom povraćanja treba izbeći uzimanje hrane i pića par sati pre laserskog tretmana. Veoma retko se odmah nakon tretmana može osetiti suvoća grla.

Koliko je tretmana potrebno da bi se “tiho spavalo”?

Već u toku prve noći oko polovina pacijenata primećuje bolji san, a studije pokazuju smanjenje dužine hrkanja, povećanje zasićenja krvi kiseonikom i smanjenje pulsa u 80% slučajeva. Za optimalan rezultat potrebno je 3 tretmana, koji se ponavljaju na 2-3 nedelje. Svi naši pacijenti su tri dana nakon prvog tretmana zakazali sledeći.

■ Koliko traju efekti?

Efekat može trajati i do godinu dana. Treba imati u vidu da se ovde radi o tretmanu „podmlađivanja nepca”, a starenje sluzokože se nastavlja uobičajenim tempom. No, tretman laserom se može ponoviti.

Pročitajte i… Probiotici: Saveznici i čuvari zdravlja 

 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA