Zašto je važan magnezijum u organizmu

by | 4 februara, 2015

Ako vas muče umor, napetost, pad koncentracije, rasejanost, nesanica, zatvor, bol u mišićima, gotovo je sigurno da vam nedostaje magnezijum. Nema razloga za brigu, evo šta sve treba da znate o magnezijumu i kako sebi da pomognete:

Svi znamo da je magnezijum hemijski elemenat sa simbolom Mg, a koliko ljudi ne zna mnogo o njegovom značaju u normalnom funkcionisanju u organizmu. Nedostatak megnezijuma može da izazove brojne loše posledice po naše zdravlje, pa s tim u vezi evo šta treba da znate kako vas ne bi mučili zdravstveni problemi.

Ako se ujutro teško budite, teško ustajete i treba vam mnogo više vremena nego inače da ustanete, tokom dana ste konstantno napeti, umorni, rasejani, često vam pada koncentracija i jedva čekate da se završi radni dan, veoma je verovatno da vam nedostaje magenzijum.

Ako se svemu ovome doda i nesanica koja vas često muči, vreme je da pojačate unos magnezijuma u organizam.

Svi pobrojani simptomi mogu da budu dopunjeni novim kao što su zatvor, bol u stomaku, grčevi u mišićima.

U telu odrasle osobe se nalazi oko 30 g magnezijuma, od čega se oko 60% nalazi u kostima, a otprilike 40% u mekim tkivima. Magnezijum je najvažniji mineral za čoveka, ujedno je najzastupljeniji mineral pronađen u ljudskim ćelijama.

Naučna istraživanja pokazuju da nam čak i pravilna ishrana ne obezbeđuje dovoljnu količinu magnezijuma. Preporučenu dnevnu dozu magnezijuma nemoguće je uneti u organizam preko hrane, zato što je zemljište prilično siromašno magnezijumom zbog raznih pesticida, herbicida i hemijskih tretmana.

Kad organizam ne dobija potrebnu količinu magnezijuma, ona ga povlači iz najbližeg skladišta, iz naših kostiju. Treba istaći i to da magnezijum ima značajnu ulogu u proizvodnji i rastu ćelija tokom celog života.

Koliko Mg dnevno treba da unesemo u organizam?

Da bi naš organizam normalno funkcionisao i da bi bile zadovoljene potrebe organizma, potrebno je dnevno da unesemo 6 miligrama po kilogramu telesne mase. Npr, ako je neko težak 60 kg, njegova dnevna potreba za magnezijumom je 360 mg a hranom se maksimalno može uneti 250 mg.

Dovoljno je da dnevno pijemo vodu bogatu magnezijumom i na taj način ćemo izbeći sve negativne posledice. [inlinetweet prefix=““ tweeter=““ suffix=““]Voda bogata magnezijumom sasvim sigurno će obezbediti dnevne potrebe organizma za ovim elementom. [/inlinetweet]

Tablete magnezijuma i šumeće tablete Mg nisu uvek dobro rešenje jer one naglo povećaju nivo ovog elementa u organizmu koji pogotovo ljudima sa srčanim problemima mogu da donesu dodatne probleme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.