Categories ZDRAVLJE

Anticelulit dijeta: Jelovnik za pet dana

Anticelulit dijeta veoma je raznolika i bogata ukusima, a efekat se vrlo brzo primećuje. Unos kalorija ograničen je na samo 1.200 dnevno, ali samo mršavljenje nije dovoljno za nestanak pomorandžine kore. Celulit ćete pobediti jedino pravilnim izborom namirnica i fizičkom aktivnošću. Namirnice koje treba izbegavati su suvomesnati proizvodi, crveno meso, grickalice, slatkiši, pržena hrana, razni sosovi, gazirana pića i alkohol. Ishrana namenjena borbi protiv omraženih “jastučića” temelji se na voću i povrću, žitaricama i namirnicama od celog zrna, ribi, belom pilećem mesu i nemasnim mlečnim proizvodima.

Trebalo bi da se uključe i dobre masnoće poput maslinovog ulja. Dijeta nalaže znatno smanjenje kalorija, pa je nije dobro sprovoditi više od pet dana. Jela su jednostavna, bogata začinskim biljem pa obroci nisu bljutavi i bezukusni. Važno je držati se preporučenih načina pripreme namirnica i izbegavati prženje na ulju. Treba piti najmanje dva litra tečnosti dnevno, najbolje vodu. Svaki obrok ima tačno određeno vreme – doručak je u 8 sati, užina u 10, ručak u podne, poslepodnevna užina u 16, a večera u 18 sati.

Uzimajte i prorirodne probiotike, poput jogurta, jer se tako pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma. Konstipacija (zatvor) je čest problem koji doprinosi gomilanju otpadnih materija u telu, a samim tim i nastanku celulita. Ovakva ishrana može da pomogne da rešite i ovaj problem. Pre same dijete treba napraviti prirodnu detoksikaciju svežim voćem, a najbolji izbor je bobičasto i citrusno voće, kao i jabuke. Celulit izgleda mnogo gore ako je vezivno tkivo slabo, a kako biste ga održali čvrstim, jedite hranu bogatu antioksidansima poput pomorandži, jagoda, brokolija, paradajza i graška, jer obiluju vitaminom C, koji je veoma važan za jačanje kolagena. Za kožu su dobri i bioflavonoidi iz crvenog grožđa, borovnica, trešanja i kupina, jer su bogati antioksidansima, koji hrane kožu i održavaju je čvrstom.

Najbolje piće je voda s nekoliko kapi limuna, a dobro je i jesti supe od povrća. Takva ishrana podstiče dobar rad probave. Tokom detoksikacije u ishranu se dodaje i riba pripremljena na lešo ili grilovana. Dobro ju je začiniti maslinovim uljem, belim lukom i peršunom jer ti začini podstiču cirkulaciju.

Predlog jelovnika

 

Prvi dan

Doručak: 1,5 dl mleka ili jogurta s manje masti, kašika meda, kašika ovsenih pahuljica i kruška iseckana na komadiće

Ručak: Pileća prsa u pikantnom umaku i kuvani pirinač: 100 g pilećeg mesa, 40 g pirinča, beli luk i peršun po želji, 2 dl supe od povrća, 2 kašike manje masnog kiselog mleka ili nemasnog jogurta, kašika maslinovog ulja, so i ljuta papričica

Popodnevna užina: 1 pomorandža

Večera: Salata s jajetom i šunkom: 60 g zelene salate, tvrdo kuvano jaje, 50 g nemasne šunke, kašike soka od pomorandže, rendani ren, so i jedna ljuta paprika, 50 g integralnog hleba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA