Categories ZDRAVLJE

Šta se dogodi u telu ako dnevno šetate samo 800 metara više?

Šetanje je najjednostavnija fizička aktivnost, ali dobrobiti hodanja često znamo podceniti. Ako šetate svaki dan samo 800 metara više, u vašem telu dogodiće se značajne promene, odlične za zdravlje.

Da biste uspešno kontrolisali telesnu težinu i održavali zdravlje, dnevno biste trebali preći oko 10.000 koraka. Ta brojka čini se jako puno naročito ako imate kancelarijski posao i puno vremena provodite u automobilu. No, spasa ipak ima! Naime, stručnjaci ističu da je i samo 1.000 koraka više dnevno dovoljno da se u vašem telu dogode značajne promjene.

Tisuću koraka iznosi otprilike 800 metara što je brojka koju bi svatko mogao zadovoljiti, bitno je samo da tih dodatnih 800 metara prohodate baš svaki dan i rezultat neće izostati. Neki od lakih načina kako da više hodate su da parkirate automobil na najdaljem mestu od vašeg posla, hodajte dok razgovarate na telefon pa prošetajte do kolege umesto da mu pošaljete mail.

Ukoliko šetate dnevno 1.000 koraka više, između ostalog, srce će vam bolje raditi, lakše ćete smršati i bićete manje pod stresom. Saznajte kojih je to 5 promena koje se dogode u telu ako svaki dan prohodate 800 metara više, odnosno napravite 1.000 koraka više:

1. Srce će se manje naprezati

I najmanja promena  koja ne uključuje sedenje, znatno poboljšava zdravlje te smanjuje rizik od srčanih bolesti. Kretanje omogućava mišićima da jače ‘pumpaju’ krv kroz telo sa čime se smanjuju otkucaji srca pa srce radi u normalnijem ritmu.

2. Smanjuje se rizik od moždanog udara

Povećanje fizičke aktivnosti direktno umanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i u kontroliranju krvnog pritiska što dodatno smanjuje rizik od moždanog udara, Znači, dvostruki dobitak!

3. Lakše i brže mršavljenje i smanjuje  holesterol

Hodanjem možda nećete brzo smršati, ali nakon nekog vremena videćete rezultate. Prve rezultate možete videti nakon otprilike 10 nedelja (čak i ako ste zadržali nezdrave navike, odnosno ako ste u životnim navikama promenili samo količinu hodanja).

Imate li visok holesterol, 1.000 koraka više dnevno dovoljno je da promeni to. Više kretanja podstiče sagorevanje holesterola i drugih lipida u krvotoku koji bi inače mogli oštetiti krvne žile. Otkrijte i trik s kojim ćete istopiti 20 posto više kalorija dok hodate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA