Fitnes P&O sa Nevenom Komazec: Kako da se konačno rešite “viškova” sa stomaka

Na vaša fitnes pitanja odgovara Nevena Komazec

by | 4 marta, 2021

Nevena Kozmarec, fitnessbodystar.com

Iako se višak masnoće može naći na gotovo svakom delu našeg tela, najteže je rešiti se naslaga u predelu stomaka. Nažalost, neke od nas imaju tip građe predisponiran da se višak prvo “lepi” baš za taj deo tela, a kod drugih se to javlja s godinama i promenom hormonskog statusa.

Upravo zato smo neka od vaših najčešćih pitanja u vezi s ovim problemom postavili Neveni Komazec, osnivačici i CEO FitnessBodyStar. Osim toga, Nevena nam je dala i predlog najefikasnijih vežbi.

Kako se rešiti viškova na stomaku

Pitanje 1: Zašto nikako ne uspevam da skinem viškove sa stomaka, iako redovno vežbam?
Za redukciju telesne masnoće potrebno je da smanjimo unos hrane i pojačamo aktivnost. To važi za naslage koje se nalaze na bilo kom delu tela, a ne samo na stomaku. Genetika određuje gde će se masne naslage prvo „zalepiti”, a obično sa tog dela i poslednje odlaze. Važno je znati da ne možemo birati koji će to deo tela biti i ne možemo lokalno „tretirati” masne naslage. Jedini način da se rešimo viškova sa stomaka jeste taj da se koriguje unos hrane (birajte kvalitetne i raznovrsne namirnice) i, ako je potrebno, pored treninga snage – dodajte i kardio trening. Ne zaboravite da budete strpljivi i uporni.

Pitanje 2: Koliko dugo je potrebno da treniram pre nego što počnu da se primećuju prvi rezultati?
Savetujem da se ne fokusirate na vreme, već samo da budete redovni. Ako poštujete tri osnovna pravila – zdravu ishranu, treninge i kontinuitet – već za nekoliko nedelja videćete pomak, a za nekoliko meseci ćete sigurno biti mnogo zadovoljniji, i formom i progresom na treninzima. Podsećam da zdrava i balansirana ishrana i fizička aktivnost treba da budu životni stil. Ne treba tražiti brza i često nezdrava rešenja, kakva su razne dijete i izgladnjivanja. Minimalan broj treninga je tri puta nedeljno, a njihovo trajanje i tip treba da zavise od nivoa aktivnosti u toku dana, ciljeva, vremena koje imate na raspolaganju itd. Optimalno je da trening odradite u okviru sat vremena.

Pročitajte i… Ishrana i trening: Koja je to prava vrsta „fitnes goriva“?

Efikasne vežbe za jači core!

„Vežbe za mišiće središnjeg dela tela – corea – najbolje je uraditi na početku treninga”, napominje Nevena. Evo i koje vežbe ona preporučuje.

SIDE PLANK

Lezite na levu stranu tela, težinu oslonite na podlakticu i bočnu stranu stopala i podignite kukove. Desnu ruku ispružite prema tavanici. Trudite se da se kukovi ne naginju ka podlozi kako bi se što više angažovala muskulatura centralnih segmenata tela. Jedna serija ove vežbe podrazumeva zadržavanje u ovom položaju 15-20 sekundi sa svake strane. Možete početi sa tri serije.

alphabetMN / Getty via Guliver

alphabetMN / Getty via Guliver

DEAD BUG

Lezite na leđa. Savijte kolena pod uglom od 90 stepeni i podignite noge tako da su vam kolena iznad kukova. Podignite i ruke prema tavanici. Nakon izdaha, stisnite stomak i istovremeno polako spuštajte desnu nogu i levu ruku dok skoro ne dodirnu pod. Nakon udaha, vratite nogu i ruku u početni položaj. Ponovite to i sa druge strane. Možete početi sa tri serije, pet do 0 ponavljanja sa svake strane.

PLANK SAW

Lezite na pod stomakom nadole. Savijte laktove pod uglom od 90 stepeni i postavite se u ležeći položaj na laktovima. Telo treba da formira pravu liniju od glave do peta. Oslanjajte se samo na vrhove prstiju na nogama i podlaktice. Laktovi moraju biti direktno ispod ramena. Zategnite trbušne mišiće. Gurajte telo laktovima napred-nazad vodeći računa o tome da sve vreme zadržite stabilnu formu planka s ravnim leđima.

alphabetMN / Getty via Guliver

 

lepotaizdravlje.rsCover foto: mel-nik / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.