Pobedite alergiju na polen ishranom! Jedite ribu i što više povrća

by | mart 23, 2024
Pobedite alergiju na polen ishranom! Jedite ribu i što više povrća

Ako se pitate kako da pobedite alergiju na polen, počnite od od tanjira, to jest od vaše ishrane. Kako da pobedite alergiju na polen ishranom?

Alergije su postale toliko rasprostranjene da pretpostavljamo da su normalne. Ali nisu. Zašto su alergije postale tako česte? U poslednjih nekoliko decenija, podvrgnuti smo povećanju toksina iz svih pravaca. To je drastično opteretilo našu jetru i uticalo na povećanje broja ljudi koji su alergični na polen.Nije se lako izboriti sa: pesticidima, herbicidima, fungicidima, aditivima, konzervansima i brojnim drugim hemikalijama kojima obiluju kozmetički proizvodi i sredstava za kućnu higijenu.

Ovim toksinima svakodnevno bombardujemo imunološki sistem. Stoga ne čudi što se imunološki odgovor tako lako aktivira prirodnim supstancama kao što su polen, perut ili prašina. To je kao da imate skoro punu kofu vode, a zatim pokušate da sipate još. Nije potrebno mnogo da se kofa prepuni, što dovodi do neprijatnih simptoma kao što su kijanje, svrab/peckanje u očima, moždana magla i umor.

Kako da pobedite alergiju na polen ishranom

1. Eliminaciona dijeta

Treba je praktikovati minimum 28 dana. To će skinuti teret sa jetre i dati mogućnost crevima da se oporave. Eliminisanje hrane koja izaziva upale (mleko, šećer, belo brašno, industrijski prerađena hrana) funkcioniše kao neka vrsta „tastera za resetovanje“. Detoksikacija jetre i eliminaciona dijeta idu ruku pod ruku kako bi se smanjila upala i smirio imuni odgovor.

2. Jedite gorko

Drugi način da se podrži jetra i proces detoksikacije organizma je konzumiranje gorkog voća, povrća i bilja. Jetri prijaju artičoke i maslačak (od mladih listova se pravi odlična salata). Oni podstiču  lučenje žuči i čišćenje jetre.

3.  Ako imate alergiju na polen, trebaće vam:

  • Hrana bogata vitaminom C: Vitamin C pomaže u smanjenju upale i nivoa histamina. Iako su citrusi bogati vitaminom C, kod nekih ljudi mogu pogoršati alergije, jer mogu izazvati oslobađanje histamina. Pa o tome povedite računa. Namirnice bogate vitaminom C su: paprike, brokoli, karfiol, kupus, keleraba, prokelj, mango, borovnice i kupine.
  • Hrana bogata kvercetinom: Luk (posebno crveni), jabuke, brokoli, kelj, prokelj, trešnje, bobičasto voće i grožđe. Kvercetin je odličan prirodni antihistaminik.
  • Povrće i voće koje obiluje polifenolima: Ova jedinjenja pomažu u smanjenju upale, zato se u slučaju alergije na polen preporučuju: kurkuma, borovnice, zeleni čaj, crna čokolada, nar i crni pirinač.
  • Dijeta bogata karotenoidima: Jedite puno tamnozelenog lisnatog i žuto/narandžastog povrća. Karotenoidi podržavaju zdravlje disajnih puteva i bogati su antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima.
  • Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama: Ima ih najviše u ribi, jajima i lanenim semenkama. Omega-3 pomažu u smanjenju upale i ublažavaju simptome alergije na polen (naročito alergijske astme).

Ovo zaobiđite u širokom luku!

Hranu koja podstiče upale  i pokreće mastocite da oslobađaju histamin treba u potpunosti izbegavati. Na crnoj listi su:

  • Alkohol: Veoma loše utiče na jetru. Dugotrajno preterivanje može urokovati masnu jetru i teška oboljenja jetre.
  • Šećer: Poznato je da šećer izaziva upale u celom telu.
  • Pržena hrana: Ne samo da su ulja koja se koriste za duboko prženje inflamatorna, već proces prženja stvara jedinjenja koja su toksična za telo.
  • Prerađena hrana: Konzervansi, aditivi, boje i trans masti podstiču razne upale.
  • Prezreli sirevi: Ova hrana je bogata histaminom, za koji je poznato da pogoršava alergije.

Za neke ljude možda neće biti neophodno da izbegavaju navedenu hranu sve vreme, već samo tokom sezone alergije na polen.

Trening poznatih: Kako trenira Majli Sajrus za spotove?

Vladimir Mironov/gettyimages.co.uk